avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Scuze daca gresesc, Tatal meu a decedat, a fost recasatorit si i-a facut sotiei o donatie de 1/2 din casa, gradina casa este mostenita dela bunici mei adica parinti lui. Am inteles ca eu nu mai mostenesc decit un sfert, pot cere anularea donatiei? Pentru intentia clara de a :(ma exclude pe mine dela succesiune:(
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 08:34, 31 Ianuarie 2014
Ceva nu ati inteles bine, pentru ca descendentii (in primul rand copii si eventual si nepotii) sunt o clasa preferata la mostenire inaintea celorlalte clase. Chemarea la mostenire se face in urmatoarea ordine : mai intai copii, iar doar daca nu exista copii sunt chemati fratele sau sora defunctului cu parintii acestuia, daca nu sunt nici frati si nici parinti sunt chemati bunicii, starbunicii,etc. iar ultima clasa este alcatuita din veri de gradul 1, unchi, matusi, etc.
Pai dvs. aveti o rezerva succesorala de care nu se poate atinge nimeni. Iar donatiile intre soti din cate stiu sunt nule de drept. De asemenea, sotul supravietuitor vine la mostenire in concurenta cu fiecare clasa de mostenitori.
in cazul dvs. as zice ca dvs aveti dreptul la 1/2 din mostenire daca sunteti singurul copil iar sotul supravietuitor (sotia decedatulu) are dreptul la 1/2 din mostenire. Rezerva dvs, este 1/4 din mostenire si nu poate fi incalcat nici chiar prin donatii sau legate, nici exheredari.
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
LuchianSeb, utilizator
Ma scuzati, daca sunteti singurul copil aveti dreptul la 3/4 din mostenire nu la doar 1/2 si deci rezerva succesorala va fi jumatate din 3/4.
Si pt. ca tot ati intrebat si de legislatie, puteti sa cititi spre exemplu in Noul Cod civil:

IArt. 975
Dreptul de moştenire al descendenţilor
(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.

Rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă
Art. 1086
Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri.

Art. 1087
Moştenitorii rezervatari
Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.

Art. 1088
Întinderea rezervei succesorale
Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.

Art. 1091
Stabilirea rezervei succesorale şi a cotităţii disponibile
(1) Valoarea masei succesorale, în funcţie de care se determină rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă, se stabileşte astfel:
a) determinarea activului brut al moştenirii, prin însumarea valorii bunurilor existente în patrimoniul succesoral la data deschiderii moştenirii;
b) determinarea activului net al moştenirii, prin scăderea pasivului succesoral din activul brut;
c) reunirea fictivă, doar pentru calcul, la activul net, a valorii donaţiilor făcute de cel care lasă moştenirea.
(2) În vederea aplicării alin. (1) lit. c), se ia în considerare valoarea la data deschiderii moştenirii a bunurilor donate, ţinându-se însă cont de starea lor în momentul donaţiei, din care se scade valoarea sarcinilor asumate prin contractele de donaţie. Dacă bunurile au fost înstrăinate de donatar, se ţine seama de valoarea lor la data înstrăinării. Dacă bunurile donate au fost înlocuite cu altele, se ţine cont de valoarea, la data deschiderii moştenirii, a bunurilor intrate în patrimoniu şi de starea lor la momentul dobândirii. Totuşi, dacă devalorizarea bunurilor intrate în patrimoniu era inevitabilă la data dobândirii, în virtutea naturii lor, înlocuirea bunurilor nu este luată în considerare. În măsura în care bunul donat sau cel care l-a înlocuit pe acesta a pierit fortuit, indiferent de data pieirii, donaţia nu se va supune reunirii fictive. Sumele de bani sunt supuse indexării în raport cu indicele inflaţiei, corespunzător perioadei cuprinse între data intrării lor în patrimoniul donatarului şi data deschiderii moştenirii.
(3) Nu se va ţine seama în stabilirea rezervei de darurile obişnuite, de donaţiile remuneratorii şi, în măsura în care nu sunt excesive, nici de sumele cheltuite pentru întreţinerea sau, dacă este cazul, pentru formarea profesională a descendenţilor, a părinţilor sau a soţului şi nici de cheltuielile de nuntă.
(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.
(5) Rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă se calculează în funcţie de valoarea stabilită potrivit alin. (1). La stabilirea rezervei nu se ţine seama de cei care au renunţat la moştenire, cu excepţia celor obligaţi la raport, potrivit art. 1.147 alin. (2).

Detalii: [ link extern ]

Legat de anularea donatiilor facute intre soti, imi pare rau dar nu cred ca se mai poate face nimic. Totusi sa verificati daca donatia a fost incheiata in forma autentica, fiindca in caz contrar nu este valabila :)

Eventual puteti sa luati in considerare si:

Art. 1033
Donaţiile simulate
(1) Este lovită de nulitate orice simulaţie în care donaţia reprezintă contractul secret în scopul de a eluda revocabilitatea donaţiilor între soţi.
(2) Este prezumată persoană interpusă, până la proba contrară, orice rudă a donatarului la a cărei moştenire acesta ar avea vocaţie în momentul donaţiei şi care nu a rezultat din căsătoria cu donatorul.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie bani namibia namibia un parinte poate dona sau oferi cadou unuia dintre copii o suma mai mare de bani? (vezi toată discuția)
Cum se imparte o mostenire? corina30 corina30 ]Avand testament, la sase luni de la decesul proprietarului (tata) am facut o declaratie de acceptare a mostenirii. Acum, dupa 2 ani si jumatate ceilalti frati ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)