avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... legea acordarii prenatalului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

legea acordarii prenatalului

va rog frumos sa imi spune-ti la cate saptamani se acorda prenatalu.Eu am 30 saptamani cand imi expira riscul maternal eu am numarat zilele si dupa mine as putea sa ma incadrez dar nu stiu sigur cum se procedeaza am auzit ca prenatalu si post-natalu se compenseaza una pe alta ii adevarat stiu doar ca la post-natal tre sa ai minimu 42 zile ramase oare ma afecteaza la cresterea copilului pe 2 ani daca imi raman mai mult de 42 de zile in post-natal.va rog frumos sa ma ajutati.:(
Cel mai recent răspuns: siskoady , utilizator 18:24, 14 Iunie 2010
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora. Baza de calcul, in acest caz, a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat.

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Da, puteti intra in concediu de sarcina si lauzie dupa ce se termina concediul de risc maternal. Nu este obligatoriu sa va luati toate cele 126 de zile de concediu de sarcina si lauzie, obligatorii sunt doar cele 42 de zile calendaristice de lauzie. Concediu de lauzie poate fi mai lung de 42 zile calendaristice, caci dupa cum v-a prezentat d-na avocat, aceste doua concediii se compenseaza intre ele. Acest lucru nu afecteaza concediul de ingrijire copil, doar ca indemnizatia pentru crestere copil se calculeaza cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de lauzie (asta daca depuneti la primarie dosarul in termen de 60 zile lucratoare de la terminarea concediului de sarcina si lauzie, altfel, indemnizatia se calculeaza de la data depunerii cererii).

Trebuie sa facecti un calcul si sa vedeti cum este mai bine si mai convenabil pentru dumneavoatra.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iunie 2010
Elena Savciuc, Consultant resurse umane
eu am intrat in risc maternal in data de 15 feb.si am avut 12 saptamani iar acum imi expira riscul pe data 14 iunie iar in 15 intru in 30 saptamani. Imi iau de la lucru 3 zile de concediu de odihna iar di data de 18 iunie as vrea sa intru in prenatal dar nu stiu sigur daca se poate. Data probabila a nasteri este 26 august .Va rog frumos sa-mi spuneti ce parere aveti:(
Va puteti lua fara nici o problema concediu de sarcina si lauzie incepand cu data de 18 iunie, puteti sa intrati in prenatal si mai devreme.

Veti fi in concediu de sarcina si lauzie in perioada 18 iunie-21 octombrie, asta daca optati sa va luati toate cele 126 zile calendaristic de sarcina si lauzie la care aveti dreptul (amintesc ca obligatorii sunt doar 42 de zile calendaristice de lauzie). Apoi, in termen de 60 de zile lucratoare de la terminarea concediului de lauzie trebuie sa va depuneti dosarul la primarie pentru concediu de ingrijire copil pana la adoi ani (daca indepliniti conditiile si anume sa fi relaizatia venituri profesionale supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni inaintea nasterii copilului).
va multumesc din suflet pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal? alexia 252 alexia 252 Salut, sunt o viitoare mamica si deja am cateva nelamuriri referitoare la concediul prenatal.Eu acum am 27 de saptamani de sarcina, nu mai lucrez din saptamana ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post natal cris_tina28 cris_tina28 cele 126 de zile se pot lua prenatal 84 si postnatal 42? si in cazul in care este posibil cine elibereaza c m(concediul medical) medicul de familie sau medicul ... (vezi toată discuția)
Cateva lamuriri pentru gravidute va rog :) Marioara2011 Marioara2011 Sunt o graviduta care intentioneaza de la data de 1 Septembrie sa intre in concediu de risc maternal. La acea data voi fi in saptamana a 22-a cea ce inseamna ... (vezi toată discuția)