avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pentru pensie alimentara marturia mincinoasa se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pentru pensie alimentara marturia mincinoasa se pedepseste?

Buna ziua as dorii sa ma ajutati cu un sfat .Prin hotarire judecatoareasca fostul sot a fost obligat la plata unei pensii alimentare in procent de 20% din venitul net realizat lunar, doresc sa va intreb daca din inchirierea unui spatiu comercial pe o perioada de 12 ani copilul ar avea vreun drept din suma lunara pe care o incaseaza fostul sot. Deasemeni vreau sa va spun ca in interogatoriul luat la proces fostul sot a mintit spunind ca nu incaseaza venituri suplimentare in afara salariului ( subofiter de politie) ,acum dupa 7 ani sunt in posesia unei copii a contractului de inchiriere si a unor mandate postale cu care pot face dovada ca la data ( 15-10-2003 ) la care declara sub semnatura cu nu realizeza venituri din chirie.Pot deschide o actiune in instanta folosindu-ma de aceste dovezi si sa cer procentul care s-ar cuvenii copilului din toti acesti ani retroactiv ,sau ma pot folosi de actuala hotarire cu ajutorul unui executor judecatoresc? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 19:51, 15 Iunie 2010
1. Daca aveti acum dovada ca realizeaza si alte sume suplimentare pe langa salariu, iar hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere in favoarea minorului prevede un cuantum si nu o suma fixa, puteti sa il executati silit pentru diferenta datorata pe ultimii 3 ani.
2. Pentru faptul ca a declarat un neadevar in fata instantei civile in care a avut calitatea de parat (si nu de martor!), nu aveti ce face. Plangere pentru marturie minicnoasa poate fi facuta numai impotriva unui martor cu privire la care marturia sa a avut o importanta covarsitoare in achitarea sau condamnarea unei persoane intr-un proces penal, de exemplu. ;)
Ultima modificare: Luni, 14 Iunie 2010
Corina Capotã, Avocat
nu mi se pare corect sa nu raspunda pentru marturie mincinoasa.Legile noastre din Romania sunt niste porcarii.
Asta este. Legea trebuie respectata asa cum este: buna sau proasta! ;)
Oricine poate raspunde penru marturie mincinoasa daca face o declaratie
necorespunzatoare adevarului intr-un proces, indiferent de natura acestuia.
Conform prevederilor art. 260 C.pen - fapta martorului care intr-o cauza
penala, civila, disciplinara sau in orice cauza inc are se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la imprejurarile
esentiale asupra carora a fost intrebat, se pedepseste cu inchisoare de la
1 la 5 ani.
Ultima modificare: Luni, 14 Iunie 2010
Daniel Coman, Avocat
Da, asa este, numai ca paratul nu are calitatea de martor...;)

Alte discuții în legătură

Divort cu peripeti Rodica Ciobanu Rodica Ciobanu O persoana (sotia) afla ca pe rolul judecatoriei X a fost deschis o actiune de divort, prin care sotul solicita desfacerea casatoriei din vina exclusiva a ... (vezi toată discuția)
Retragere marturie mincinoasa prin semnatura martorului marturie marturie Intampin o situatie probabil des intalnita in justitie: declaratie de martor mincinoasa. Paratii au adus 2 martori care declara ca in urma cu 38 de ani, au ... (vezi toată discuția)
Martor ContSters211210 ContSters211210 buna ziua, am fost martora intr-un proces civil am depus marturie la care nu eram sigura pe raspuns-stiam amanunte de la parata iar la unele intrebari am ... (vezi toată discuția)