avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retragere marturie mincinoasa prin semnatura martorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retragere marturie mincinoasa prin semnatura martorului

Intampin o situatie probabil des intalnita in justitie: declaratie de martor mincinoasa. Paratii au adus 2 martori care declara ca in urma cu 38 de ani, au construit o magazie pe linia hotarului dintre doua proprietati vecine. Eu am citit declaratia martorilor in dosar.

Eu in calitate de reclamant sunt convins ca marturia lor este mincinoasa si le-am cerut retragerea declaratiilor lor amintindu-le ca marturia mincinoasa este infractiune art 260 CP insa au sansa sa retraga declaratia inaintea unei hotarari, fara a fi pedepsiti.

Unul dintre martori, desi a declarat in instanta ca personal a construit magazia pe vechiul gard, intr-o discutie avuta cu dansul (am inregistrat discret discutia), mie imi spune ca nu a declarat asa ceva in instanta si ca de fapt el a sapat doar santul. Adaug ca oricum Nu era nevoie de sant, magazia neavand temelie.

Deci nu-mi recunoaste ce a declarat in instanta contra mea.

Eu pregatisem/imprimasem acasa o cerere de retragere a declaratiei in dublu exemplar pe care intentionam sa i-o dau sa mi-o semneze. I-am propus verbal sa retraga marturia mincinoasa. El a zis ca nu isi retrage marturia ca el nu a declarat asa ceva in instanta.

Ca sa ma convinga ca el nu minte, desi sunt convins ca minte, imi cere o hartie si un pix sa imi arate cum semneaza dansul. A insistat sa-mi arate semnatura lui.

Eu aveam in mana cererea de retragere a declaratiei de martor din dosar (in dublu exemplar) cu numele lui, CNP, adresa si alte detalii in care recunoaste ca a dat o declaratie mincinoasa, ca a primit bani de la parati (de altfel mi-a confirmat primirea banilor "300 de franci", si a unei portii de mancare, fiind inregistrat audio desigur).

Ii dau pixul si celel doua foi sa-mi arate semnatura. Evident, era preocupat de semnatura, asa ca nu a citit ce scrie pe acele doua foi. Martorul imi semneaza o data pe prima foaie. Apoi o semneaza si pe a doua ca sa imi arate ca semnatura este identica. Cand a semnat cele doua foi, era de fata si cineva din familia mea, in masina si a vazut ca martorul a semnat de buna voie pe rand cele doua foi, dar fara sa le citeasca.

Ma regasesc acum cu doua exemplare de cerere de retragere a declaratiei de martor semnate de martorul mincinos.

Ce parere aveti ? Pot sa depun cererea de retragere la dosar ca sa fie luata in calcul de judecator ? Mentionez ca semnaturile sunt autentice.

Pot depune si o parte din inregistrarea audio in care declara altceva decat declarase initial in instanta ?

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
marturie, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihail2803 , utilizator 00:14, 30 Septembrie 2013
Retractarea marturiei nu este valabila daca a fost data in forma mentionata de dvs, ci trebuie facuta doar in fata instantei de judecata, asa ca nu va fi acceptata in dosar. Cel mult puteti sa va inscrieti in fals cu privire la semnatura martorului respective, desi a fost semnata declaratia din dosar in fata instantei.... sau sa formulati la politie o plangere penala impotriva lor pentru marturie mincinoasa, prezentand inregistrarea si acele "declaratii" ....Parerea mea este ca va bagati singur in niste chestii care risca sa scape de sub control si sa creeze alte probleme juridice chiar si in sarcina dvs....In felul in care ati prezentat situatia, orice avocet ar putea sa va spuna urmarea si rezultatul procesului.....Va doresc success.
Ambii martori au fost inregistrati si declara ca ei nu au contruit magazia respectiva, cum declarase initial la judecatorie, ci doar au facut ocazional anumite lucrari in magazia respectiva. In plus martorii se contrazic intre ei in inregistrari.

Inteleg ca acea declaratie de retractare semnata autentic de un martor mincinos, nu o pot trimite la instanta ca sa nu fiu eu acuzat de fals, desi eu nu am falsificat nimic.

Inteleg deasemeni ca nu pot face apel la o "inscriere in fals" a declaratiei lor de martor data in fata instantei, deoarece martorul a declarat si a semnat declaratia de martor in fata judecatorului.

Imi ramane plangerea penala adresata Procurorului de la Parchet. Sa inteleg ca plangerea penala o depun la politia locala nu la parchet.

Intrebari :

Pot face o plangere penala contra celor doi martori pe o singura cerere sau fac cate o plangere separata pentru fiecare martor in parte ?

Trebuie sa anunt instanta ca am depus plangere penala contra martorilor cu privire la marturia lor mincinoasa ?

Sunt obligat sa cer suspendarea procesului pana la solutionarea plangerii penale ? Daca se suspenda, cred ca tot eu va trebui sa platesc taxa de repunere pe rol la reluarea procesului.

Va multumesc mult, nu am pregatire juridica.
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2013
marturie, utilizator
Eu cred ca procedati corect, pentru faptul ca sunteti dispus sa luptati pentru dovedirea adevarului. Si domnul avocat s-ar putea sa aibe dreptate, in sensul ca s-ar putea sa platiti mai mult decat se merita....
Eu si oricine, pot semna in ,,n" moduri, nu e nicio problema atat timp cat imi recunosc iscalitura/iscaliturile. Problemele apar atunci cand nu recunosc ca am iscalit eu, adica nu recunosc respectiva semnatura ca apartinandu-mi . Gresesc ?!
Plangerea o faceti mentionandu-i pe ambii "martori mincinosi" si o depuneti la politie. Inscrierea in fals se face cu privire la inscrisurile depuse de partea adversa dintr-un proces civil , inclusive pentru semnatura si se face in fata judecatorului din dosarul respectiv...Deci, fata de declaratiile date de martori in fata instantei nu va puteti "inscrie in fals", insa judecatorul va analiza marturiile acestora prin rpisma tuturor probelor existente la dosar. Dvs puteti rasturna marturiile lor cu alte probe scrise sau cu alti martori.
Chiar daca cereti suspendarea procesului civil pe motiv ca ati formulat plangere penala, instanta nu va admite aceasta cerere pentru ca plangerea nu poate influenta cursul procesului civil in desfasurare. Daca ati fi invocat "inscrierea in fals" pentru un inscris depus la dosar, atunci instant ar fi dispus efectuarea cercetarii acestui inscris si pana atunci ar fi suspendat cauza.intrucat acesta avea legatura directa cu solutionarea cauzei.

Alte discuții în legătură

Inscrisuri florin 71 florin 71 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in limita posibilitatilor cu un raspuns. O persoana s-a prezentat in instanta cu un inscris in vederea dobandirii ... (vezi toată discuția)
Pretentii cu martori mincinosi Eyeobs Eyeobs 1.Ce se poate face contra unui martor care semneaza o chitanta de mana la reclamant acasa, nefiind de fata la intocmirea chitantei iar in instanta recunoaste ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa parchet. xuser xuser pe scurt, sa zicem ca din cauza unor martori mincinosi (luati de buna credinta in ciuda probelor existente la dosar) procurorul dispune NUP/SUP... iar ... (vezi toată discuția)