avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren de langa casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren de langa casa

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:

Bunicul meu a vandut in anii 70 casa avuta la tara impreuna cu o parte din terenul de pe langa casa. El s-a mutat la oras. A mai ramas teren in apropierea casei care nu a fost vandut cu vie, plantatie de salcami. Acest teren nu a fost vandut de bunicul meu. Mama nu stie ce suprafata nevanduta a ramas.
Dupa 90 cel care a cumparat casa a putut sa ia si acest pamant? El a fost politist in satul unde a vandut bunicul meu in anii 70.
Noi cum putem proceda in acest caz?
In cazul in care s-a impoprietarit, mai putem face ceva?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elena_1234 , utilizator 22:43, 17 Iunie 2010
Daca a vandut in 1970 era posibila vanzarea intregii suprafete de teren. Daca a vandut dupa intrarea in vigoare a legii 58/1974 atunci parte din teren a trecut in proprietatea statului.
In aceste conditii, bunicul sau mostenitorii lui ar fi trebuit sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate in unul din termenele prevazute de legile funciare, ultimul, prevazut de legea 247/2005 fiind 30.11.2005.
Cumparatorul era indreptatit la constituirea dreptului de proprietate pentru terenul aferent casei de locuit, respectiv pentru terenul incadrabil in categoria curti-constructii. De regula, constituirea se face in limita a 1.000 m.p.
In primul rand ar trebui stiut ce acte aveti si de cand. Ca sa stim despre ce vorbim. In 74 s-a dat o lege prin care daca cineva vindea constructia, terenul trecea in proprietatea statului. Apoi mai conteaza si unde e locul. Daca e intr-o zona cu carte funciara, puteti cere un extras. Teoretic cel putin, ar trebui sa se vada acolo. Uneori nu sunt inscrise totusi toate actele, ca de-ai asunt actiunile de carte funciara... Daca era zona cu registru de transcriptiuni-inscriptiuni, de regula e si mai vraiste. Cartea funciara noua probabil ca nu e gata.
Multumesc pentru raspuns.

Mama este singura mostenitoare. Bunicul a murit inainte de revolutie.
Nu a cerut reconstituirea dreptului de proprietate. Din cate isi aduce ia aminte, era mai mult de 1000 mp.
Chiar nu se mai poate face nimic acum?
O sa caute daca mai are ceva legat de data vanzarii. Acte legate de vanzarea propriu-zisa nu are. Casa a fost vanduta de bunicul meu.

Multumesc.
Ca locatie e vorba de jud Galati, sat Tatarca.
va rog mult sa-mi spuneti daca limita de 1000 m.p este valabila si in cazul in care de exemplu sunt doi frati mostenitori,unul din ei a ramas in casa parinteasca fara a se face iesirea din indiv.si celalalt nu era in loc.cand a inceput colectivizarea,in 2000 s-a eliberat TP pe cei doi in care este trecut si terenul din jurul casei si cunstructii...mai pot acum cei de la primarie sa atribuie constructia si terenul -10 ari-numai celui care a ramas in casa?mentionez ca avem si cf...vrem sa facem partaj pe tp
nu stiu daca am facut bine ca am postat aici

Alte discuții în legătură

Atribuire suprafata de teren - probleme cezarad cezarad Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu o problema. Bunicii mele i s-a atribuit in anul 1985 de catre Consiliul Popular teren in folosinta de ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate ghel40 ghel40 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare Mihai42 Mihai42 Buna ziua! Numele meu este Mihai si am si eu o intrebare la care caut raspuns. Bunicul meu i-a vandut tatalui meu printr-un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)