avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atribuire suprafata de teren - probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atribuire suprafata de teren - probleme

Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu o problema. Bunicii mele i s-a atribuit in anul 1985 de catre Consiliul Popular teren in folosinta de 300 m.p. (aferent casei in care locuia). Practic se stipuleaza prin Decizia Consiliului Popular faptul ca dreptul de proprietate asupra terenului de 300 mp este intabulat in favoarea statului, iar dreptul de proprietate asupra constructiilor situate pe parcela respectiva de 300 m.p. este intabulat pentru bunica mea. Bunica mea a incheiat ulterior un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager in favoarea parintilor mei pentru acea suprafata de teren. Ulterior bunica reconstituit dreptul de proprietate pentru o suprafata de 1000 mp dar nu a putut reconstitui dreptul de propriete pentru suprafata de 300 mp atribuita prin Decizia Consiliului Popular Comunal. Acum cativa ani, bunica a decedat. Intrebarea e urmatoarea: Ce pot face parintii mei in calitate de mostenitori ? Cum pot devein ei proprietari asupra suprafetei de 300 m.p. ? Trebuie sa se duca la Prefectura ? Sa faca o cerere ? Precizez ca au urmatoarele acte: 1. Incheierea Notariatului de stat Judetean (Sectia Cartilor Funciare) prin care s-a INTABULAT DREPTUL DE FOLOSINTA PE DURATA EXISTENTEI CONSTRUCTIEI IN FAVOAREA BUNICII. 2. DECIZIA CONSILIULUI POPULAR COMUNAL prin care se atribuie bunicii mele acea suprafata. 3. Contractul de vanzare-cumparare cu clauza viagera prin care vinde parintilor mei inclusive acea suprafata. Va rog frumos sa ma lamuriti daca se poate. La prefectura trebuie mers? Cum e de procedat? Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 05:37, 16 Noiembrie 2015
Cred ca se poate invoca in cazul dvs. uzucapiunea de 30 de ani si se poate obtine astfel drept de proprietate pe terenul respectiv pe calea unei actiuni in instanta; acum, depinde daca suprafata respectiva apartine domeniului privat sau celui public apartinand statului....daca apartine domeniului privat este in regula solutia cu uzucapiunea....daca este domeniul public al statului nu o sa puteti obtine niciodata drept de proprietate ptr. cei 300 mp!
Mergeti la prefectura, incercati cu un ordin de prefect. Daca nu merge, vedeti o uzucapiune in instanta.
Totusi, nu stiu de cand e contractul de vanzare si care e starea sa, cum de s-a trecut in el suprafata etc.
Multumesc pentu raspunsuri. Pai contractual de vanzare-cumparare este din anul 1985...bunica a solicitat anterior CONSILIULUI POPULAR , prin anul 1984 SA EMITA O DECIZIE PRIN CARE SA I SE atribuie SUPRAFATA DE 300 MP. Consiliul Popular a admis cererea si a decis sa atribuie acea suprafata bunicii mele. In acel contract, din anul 1985 se scrie astfel: "Subsemnata......., transmit sotilor x si y casa de locuit si constructiile gospodaresti...... Terenul afferent constructiilor, de 300 mp este proprietate de STAT si mi-a fost atribuit mie in folosinta pe durata existentei constructiei cu plata unei taxe anuale de 1 leu/mp prin Decizia Consiliului Popular.....". Ca atare, terenul I-a fost atribuit ei in folosinta pe durat existentei constructiilor. Ce inseamna asta? Se poat einvoca uzucapiunea de 30 de ani ? Pe de alta parte, ea dupa revolutie a reconstituit un drept de proprietate, are un titlu de 1000 mp, dar in car enu figureaza cei 300 mp. Ce poate sa faca mostenitorii bunicii (deci parintii mei) pentru a devein proprietari pe suprafata de 300 mp? Am inteles ca o varianta e uzucapiunea. Dar cealalta varianta e ORDINUL DE PREFECT ? Cum este aceasta procedura ? Ce presupune ea ? O cerere la prefectura la cre sa se ataseze toate actele ? Se da in judecata prefectura ? Care e procedura? Va multumesc frumos pt raspunsuri.
Ordinul Prefectului este procedura de constatare a dreptului de proprietate pe cale administrativa, in conditiile art. 23 si 36 din legea 18/1991.
Ca sa vedem daca va incadrati aici trebuie sa verificati urmatoarele aspecte: la primarie, in Registrul agricol 1986-1990 cine figureaza cu terenul respectiv; tot la primarie, in Registrul posesorilor din 1990, cine figureaza inscris la parcela respectiva, cu casa si teren. Tot la primarie, cine a platit taxele si impozitele locale si pentru ce suprafata.
Daca bunica sau parintii dvs figureaza ca platitori de taxe si impozite pentru terenul in cauza, ca si in cele doua registre, agricol si al posesorilor, se poate demara procedura de obtinere a Ordinului Prefectului. Dosarul se depune la primarie si trebuie sa contina:
- cerere;
- copii acte identitate;
- extras registru agricol 1986-1990 pentru pozitia de rol respectiva
- extras registrul posesorilor 1990 pentru parcela respectiva
- istoric de rol fiscal
- actele vechi pe care le aveti de la Consiliul popular
- o schita cadastrala 1/2000 a curtii, realizata de un expert autorizat
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare de 300 mp
- declaratia parintilor dvs cum ca accepta suprafata rezultata din maruatori, daca aceasta este mai mica de 300 mp
Primaria va intocmi un referat justificativ si va transmite documentatia catre Comisia judeteana de fond funciar, care, daca actele sunt in regula, va propune emiterea unui Ordin al Prefectului prin care se constata dreptul de proprietate pentru cei 300 mp persoanei care figura in anii 1986-1990 in evidentele agricole si fiscale (in mod normal parintilor dvs). Apoi puteti face cadastrul si intabularea.
Multumesc frumos, dna Kyandra!

Alte discuții în legătură

Ordin prefect irbag irbag In 1985 parintii mei au construit o casa pe un teren dat de primarie de 300 mp. In 1995 s-a emis Ordinul prefectului pe 100 mp \"aferent locuintei \" ( este ... (vezi toată discuția)
Teren fara acte lauryss lauryss daca Xsi Ysunt titulari de rol ai unui teren,asta inseamna ca ei pot fi si proprietari ai aceluiasi teren? (vezi toată discuția)
Întabulare imobile triton10 triton10 Buna tuturor Va rog sa-mi dați un sfat pentru urmatoarea situație : În anul 1974 părinții au primit, prin decizie a consiliului popular, ... (vezi toată discuția)