avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... R.I.L. - solicitare adresata cui ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

R.I.L. - solicitare adresata cui ?

Buna ziua,

Intr-un proces civil se doreste sesizarea I.C.C.J. de catre reclamant cu privire la respectarea unui articol dintr-o lege in cazul sau(ajuns la Curtea de Apel).
S-a facut solicitarea in timpul sedintei de judecata ca, in temeiul art.329 Cod Pr. civ., Colegiul de Conducere al Curtii de Apel sa promoveze R.I.L. la I.C.C.J. cu rpivire la obligativitatatea respectarii articolului respectiv de catre instanta de judecata. Completul a respins cererea motivand ca nici unul din judecatori, membrii ai completului de judecata, nu sunt membrii ai COLEGIULUI DE CONDUCERE AL CUTII DE APEL.
Astfel, va intreb, d-lor consilieri si avocati, trebuie adresata cererea direct COLEGIULUI DE CONDUCERE AL CURTII DE APEL(Cum se face acest lucru???) ?
Sau ce ar mai fi de facut,in cazul in care nu se poate solicita direct COLEGIULUI?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:55, 19 Iunie 2010
trebuie adresata procurorului general al romaniei petru RIL
Recursul în interesul legii este o cale de atac specială , care are drept scop interpretarea şi aplicarea unitară a legii pe întreg teritoriul ţării.
Prin acest recurs se solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra chestiunilor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti.

Oligativitatatea respectarii unui articol dintr-un act normativ de catre instanta de judecata nu este impusa prin admiterea unui R.I.L. ... potrivit art.art.1 alin.5 din Constitutie, in România, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.
D-lor, fara suparare, dar art. 329 Cod pr.civ. permite si Colegiului de Conducere al Curtii de Apel sa promoveze R.I.L.
Asadar, cum si cand se face solicitare se face solicitarea catre Colegiul de conducere al Curtii de Apel pentru a promova R.I.L. ?
sunt de parere ca entitatile prevazute la 329 apreciaza oportunitatea...
disponibilitatea... partii, nu are ce cauta in RIL...doar asa ca, sa zicem ...note de fundamentare a promovarii unui astfel de recurs ( adica un fel de exemplu)
nimar a scris:

D-lor, fara suparare, dar art. 329 Cod pr.civ. permite si Colegiului de Conducere al Curtii de Apel sa promoveze R.I.L.
Asadar, cum si cand se face solicitare se face solicitarea catre Colegiul de conducere al Curtii de Apel pentru a promova R.I.L. ?


A zis cineva ca nu i se permite si Colegiului de Conducere al Curtii de apel sa promoveze un R.I.L.?
Obiectul unui recurs in interesul legii este altul decat obligativitatea respectarii legii...scopul pentru care se exercită recursul în interesul legii, stabilit prin alin.1 al textului, este de a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii pe întreg teritoriul României.
Obiectul recursului în interesul legii în constituie chestiunile de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti.

In doctrina, s-a apreciat că şi alte persoane sau organe ar putea semnala procurorului general ori ministrului justiţiei sau colegiilor de conducere ale curţilor de apel necesitatea exercitării cunui RIL, însă aceasta nu implică şi obligativitatea exercitării .

Alte discuții în legătură

Ril beliskner beliskner Imi poate explica si mie va rog ce anume este un RIL? (Recurs in interesul legii). In ce anume consta? (vezi toată discuția)
Sesizare i.c.c.j. cu privire la o plangere catre cedo impotriva romaniei. nimar nimar Buna ziua, M-am adresat cu plangere CEDO impotriva ROMANIEI. Ca sa respect NOTA de completare a cererii catre CEDO si anume a pct.7 din aceasta am ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul justitiei ciurli_si_burli ciurli_si_burli Buna ziua/seara, As dori sa stiu si eu raspunsul la o intrebare. Cand se poate face recurs in interesul justitiei? Este vreo etapa a procesului penal sau a ... (vezi toată discuția)