avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... RIL
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

RIL

Imi poate explica si mie va rog ce anume este un RIL? (Recurs in interesul legii). In ce anume consta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:46, 25 Septembrie 2011
Inalta Curte de Casatie si Justitie,in conformitate cu dispozitiile art 25 lit a) din legea nr 304/2004 privind organizarea judiciara,examineaza si se pronunta prin decizie asupra recursului in interesului legii declarat de procurorul general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie,pentru interpretarea si aplicarea unitara la nivelul tuturor instantelor nationale privind admisibilitatea anumitor cereri
Recursul in interesul legii este o cale extraordinara de atac, exercitata de Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in scopul asigurarii interpretarii si aplicarii unitare a legilor de catre toate instantele din Romania. La necesitatea declansarii acestei cai de atac se ajunge in urma solutionarii diferite, de catre instantele judecatoresti, a unor chestiuni de drept.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
beliskner a scris:

Imi poate explica si mie va rog ce anume este un RIL? (Recurs in interesul legii). In ce anume consta?


Potrivit art.329 alin.1 C.proc.civ., procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din oficiu sau la cererea ministrului justiţiei, precum şi colegiile de conducere ale curţilor de apel au dreptul, pentru a se asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii pe întreg teritoriul României, să ceară Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra chestiunilor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti.
Aşadar, recursul în interesul legii este o cale de atac specială , care are drept scop interpretarea şi aplicarea unitară a legii pe întreg teritoriul ţării.
Obiectul recursului în interesul legii în constituie chestiunile de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti.
Prin urmare, elementele de fapt nu pot forma obiect al acestui recurs. De asemenea, rezultă că numai hotărârile instanţelor judecătoreşti, atât cele definitive cât şi cele irevocabile, sunt supuse recursului în interesul legii , iar nu şi hotărârile altor organe cu activitate jurisdicţională.

În caz de admitere, nu afectează hotărârile examinate şi nu produce efecte utile pentru părţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs in interesul justitiei ciurli_si_burli ciurli_si_burli Buna ziua/seara, As dori sa stiu si eu raspunsul la o intrebare. Cand se poate face recurs in interesul justitiei? Este vreo etapa a procesului penal sau a ... (vezi toată discuția)
R.i.l. - solicitare adresata cui ? nimar nimar Buna ziua, Intr-un proces civil se doreste sesizarea I.C.C.J. de catre reclamant cu privire la respectarea unui articol dintr-o lege in cazul sau(ajuns la ... (vezi toată discuția)
Pe aceeași speță unele instanțe au admis plângerile contravenționale iar altele le-au respins. se poate instanței de recurs înaintarea plângerii la Îccj? Decebal58 Decebal58 Ca urmare a respingerii, de catre o instanta, a unei plangeri(contestari)impotriva unui proces-verbal de contraventie, cu termen de recurs(30zile), se poate ... (vezi toată discuția)