avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs in interesul justitiei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs in interesul justitiei

Buna ziua/seara,

As dori sa stiu si eu raspunsul la o intrebare. Cand se poate face recurs in interesul justitiei? Este vreo etapa a procesului penal sau a urmaririi penale in care se poate face? De exemplu sa se poata face doar dupa ce s-a atacat prin contestatie la Curtea de Apel.
Nu există RECURS ÎN INTERESUL JUSTIȚIEI ci numai RECURS ÎN INTERESUL LEGII, reglementat de art. 471-474 NCPP. , pentru a se asigura aplicarea și interpretarea unitară a legii, de către instanțe.
ART. 471 c.p.p.
Cererea de recurs în interesul legii
#M2
(1) Pentru a se asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către toate instanţele judecătoreşti, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din oficiu sau la cererea ministrului justiţiei, colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau colegiile de conducere ale curţilor de apel, precum şi Avocatul Poporului au îndatorirea să ceară Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra chestiunilor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti.
#B
(2) Cererea trebuie să cuprindă soluţiile diferite date problemei de drept şi motivarea acestora, jurisprudenţa Curţii Constituţionale, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Curţii Europene a Drepturilor Omului sau, după caz, a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, opiniile exprimate în doctrină relevante în domeniu, precum şi soluţia ce se propune a fi pronunţată în recursul în interesul legii.
(3) Cererea de recurs în interesul legii trebuie să fie însoţită, sub sancţiunea respingerii ca inadmisibilă, de copii ale hotărârilor judecătoreşti definitive din care rezultă că problemele de drept care formează obiectul judecăţii au fost soluţionate în mod diferit de instanţele judecătoreşti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spete identice - solutii diferite! dbs dbs Pe rolul unui tribunal avem un proces pe conflicte de munca! am pierdut la tribunal si am pierdut si recursul la curte de apel! Problema este alata, alte ... (vezi toată discuția)
Recursul in interesul legii georgescuioana1 georgescuioana1 Buna ziua, As dori sa stiu cine poate sesiza Parchetul de pe langa ICCJ, cu privire la pronuntarea unui recurs in interesul legii, asupra unei norme de ... (vezi toată discuția)
Pe aceeași speță unele instanțe au admis plângerile contravenționale iar altele le-au respins. se poate instanței de recurs înaintarea plângerii la Îccj? Decebal58 Decebal58 Ca urmare a respingerii, de catre o instanta, a unei plangeri(contestari)impotriva unui proces-verbal de contraventie, cu termen de recurs(30zile), se poate ... (vezi toată discuția)