Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.
Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
darkstar eu stiu ca a aparut intr-o vreme cum ca activitatile de consultanta nu mai pot fi la norma de venit. Si eu aveam pe vechea autorizatie trecut si consultanta (72xx), am renuntat la acel cod, acum am doar 6201. Probabil depinde de directia de finante de care apartii, sa fi atent totusi sa nu te trezesti peste 1-2 ani ca trebuia sa treci la real sau stiu eu ce. Pe Cluj sunt trecute urmatoarele coduri caen pentru norma de venit: Servicii de informatica :5821,5829,6201,6203,6209,6311,6312.
Vezi ce se spune pentru directia de finante de care apartii, anaf.ro, asistenta contribuabili, norme de venit. Nu toate judetele au codurile caen asociate normelor de venit ...
Am si eu urmatoarea situatie!
Sunt angajat cu contr. de munca 8 h.
Am un PFA inreg la Reg Com. pt. activitatea de administrare imobile.
Am un PFI inreg la Finante Sect,3 pt. activitatea de contab.autorizat.
La contr. de munca se platesc toate contributiile.
Ce fac cu urmatoarele? Platesc pt PFI si PFA toate cele 16,5%?
Voi primi la spital trei paturi daca ma internez?
Intreb daca am optiunea (eu parca asa am vazut in legea 95/2006) sa fac contract de sanatate, sau sa platesc contrib. de sanatate la alta casa de sanatatea? Adica nu vreau sa le dau celor de la sect.3, 5,5% ca le da firma unde am contr. de munca.
As dori sa le dau celor de la Casa Transportatorilor, deorece acolo am medicul de familie.
SE POATE?
Pentru somaj si pensii intocmesc cate 2 decl. (PFA SI PFI) sau le cumulez?
MULTUMESC
Buna ziua!
aztazi am fost la ag.de somaj unde am avut discutie pe aceasta tema si dansii de la somaj au spus ca toate activitatiile independente inclusiv contabili, medici, avocati intreprinderi individuale trebuie sa declare la somaj venitul net lunar si sa plateasca. Din Ord.58/2010 eu am inteles ca doar cei dependenti vor declara si plati cas,sanatate,somaj ect. prevazut in ordonanta. Un contabil, medic ect. care lucreaza in cabinetul sau are angajati si nu depinde de nimeni doar de organizatie care a dat acest drept de practica trebuie sa declare si sa plateasca?
In cazul unei activitati independente care realizeaza venituri de natura profesionala, cum este cazul profesiilor libere, cotele de contributii individuale datorate care se aplica la venitul net realizat, sunt: CAS-10,5%; CASS-5,5%; Contrib somaj-0,5%.
Se depun declaratii lunare (s-au aprobat noi modele) la Casa de Pensii si Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca. CASS se plateste trimestrial si ramane in vigoare declaratia intocmita anterior publicarii OUG nr. 58/2010.
Reglementarea legala: Normele metodologice aprobate prin HG nr. 791/2010 de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, care la art. 3 prevad:
(1) Persoanele care realizează exclusiv venituri de natură profesională cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - sau ocazional datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale pentru sănătate, prevăzute la art. III alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, denumite în continuare contribuţii individuale.
Neclaritati pfa
tsg
Buna ziua!
Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare:
\"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat
leo2000ro
Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)