avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie in urma unei hotarari judecatoresti
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie in urma unei hotarari judecatoresti

Buna ziua,

Am iesit la pensie (anticipat) la data de 01.11.2006 avand :
-varsta 59 ani si 6 luni fata de varsta legala de pensionare de 64 ani si 1 luna.
- stagiul complet de cotizare fiind 33 ani si 2 luni
-stagiul realizat 35 ani 7 luni si 17 zile
Toata perioada a fost considerate ca fiind realizata in conditii normale de munca.
Penalizarea aplicata a fost de circa 22%

La data de 04.06.2009 am deschis actiune pentru recunoastera unor drepturi privind incadrarea in grupele I si II de munca.

La data de 30.06.2010 am obtinut o hotarare definitive si executorie de drept prin care, in urma unei expertise mi s-au recunoscut urmatoarele durate in conditii speciale de munca :

- Grupa I de munca: 4 ani 9 luni si 10 zile,
- Grupa II de munca : 11 ani 2 luni si 20 de zile
(Restul perioadei a ramas in conditii normale de munca)

Va rog sa imi raspundeti la urmatoarele probleme :

1. Cu cat mi se va reduce varsta de pensionare?
2. Cate puncte de pensionare suplimentare voi obtine (si daca acestea se vor imparti la numarul de ani din stagiul complet de cotizare sau la cei din stagiul efectiv realizat)
3. Daca mi se va anula (sau reduce) penalizarea si incepand cu ce data
4. Pot obtine plata unor drepturi retroactive ca urmare a anularii (sau reducerii) penalizarii aplicate si daca da, de la ce data anterioara depunerii unei contestatii la CJP ?

Va multumesc anticipat pentru bunavointa,
Cu stima,
Mihai H
Cel mai recent răspuns: alcaz , utilizator 12:29, 3 Iulie 2010
Daca aveti la indemana acea hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, prin care vi s-au recunoscut niste drepturi in sensul unor perioade lucrate in conditii de gr.I si II de munca, nu va ramane sa formulati o cerere de recalculare a pensiei la care ve-ti atasa o copie legalizata de pe hotararea amintita!
Multumesc. Asta, evident, stiam.
Ma intereseaza un raspuns punctual la toate intrebarile puse, pentru a avea elemente pentru o eventuala cerere/contestatie privind recalcularea si, bineinteles, cunoscand profesionalismul si bunavointa specialistilor care raspund pe site, sa aflu elemente certe si utile
Era necesara data nasterii. Dupa varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare, sunteti nascut in anul 1947, intr-una din lunile aprilie, mai sau iunie (anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001).

Am adunat perioadele lucrate in grupe si am o nedumerire: ajungeti sau nu la 16 ani lucrati in grupe de munca? La intrebarea aceasta nu poate sa "raspunda" decat programul de calcul al pensiilor, in functie de lunile respective din anii in care ati lucrat in grupe. Eu va voi raspunde la intrebari in functie de o perioada de 15 ani lucrata in grupa I si in grupa II de munca.

1. Varsta standard de pensionare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta se reduce cu 3 ani. In momentul de fata si urmare hotararii judecatoresti, vi se va emite decizie de pensie pentru limita de varsta.

2. Punctajul suplimentar pentru anii si lunile de spor se calculeaza astfel:
-2 ani de spor (grupa I) x 0,50 = 1,00000
-2 ani de spor (grupa II) x 0,25 = 0,50000
-9 luni de spor (grupa II) x 0,02083= 0,18747
Rezultatele celor trei inmultiri se aduna iar ceea ce obtineti se imparte la stagiul complet de cotizare de 33 de ani si 2 luni.
Sa nu-mi cereti sa va dau un rezultat final, de regula gresesc la calcule. :)

3. Asa cum spuneam la punctul 1, veti primi decizie de pensie pentru limita de varsta, deci diminuarea va fi eliminata.

4. Nu puteti obtine drepturi retroactiv, cu exceptia celor dispuse de instanta prin hotararea judecatoreasca. Trebuia sa investiti instanta si cu acest capat de cerere.



Interventie moderator

@tudorioan

Mesajele pe care le-ati postat astazi in acest forum au un continut inutil, neargumentat si fara legatura cu intrebarea. Intrucat incalca regulamentul de postare, vor fi sterse.

Gabriela Pintea
Multumesc pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita de varsta si pensionare anticipata daniela57 daniela57 Buna seara, am o intrebare pentru mama mea, nascuta in 18 sept 1957, are 33 de ani de munca, dintre care intre 16/10/1974 si 31/12/1989 in grupa II ( 15 ani ... (vezi toată discuția)
Când pot sã mã pensionez? oanamica oanamica Buna ziua, In contextul noii legi a pensiilor as dori sa stiu cand pot sa ma pensionez, daca am lucrat 18 ani in grupa II si sunt nascuta in aprilie ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata partiala mariana horlaceanu mariana horlaceanu Buna ziua , Ma numesc Mariana Horlaceanu, sunt nascuta la 18.12 1953,sunt absolventa de studii superioare, 5 ani, curs de zi, si vreau sa-mi depun dosarul ... (vezi toată discuția)