avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Conditii de plata a concediului de maternitate si a ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Conditii de plata a concediului de maternitate si a concediului de crestere copil

Am o angajata care lucreaza de 4 luni si acum este in concediu prenatal ,vreau sa stiu daca ii pot plati concediul medical si daca sunt obligata sa il platesc.Poate intra in Concediu de Crestere si ingrijire Copil chiar daca nu are stagiul complet de cotizare ?(stiu k banii de la primarie nu ii v-a primi pt k nu are stagiul minim de cotizare efectuat dar vreau sa stiu daca ii se poate suspenda contractul pt 2 ani ,pt k persoana respectiva nu mai doreste sa vina la munca 2 ani dupa ce naste si nu stiu daca ii pot susupenda contractul .Daca aveti cumva si noua lege a concediilor medicale as dorio si eu .
Cel mai recent răspuns: anairam_unid , utilizator 10:44, 6 Iulie 2010
1. Modul de calcul al concediilor medicale este reglementat in OUG 158
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.@
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor, se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi c), veniturile ce se iau în considerare sunt:
a) cuantumul indemnizaţiilor, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. c) şi alin. (2);
b) salariul de bază minim brut pe ţară, din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi alin. (3).
(3) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevăzători, pe perioada în care se află în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi alin. (2) lit. c) şi d).
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, pentru situaţiile prevăzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).@
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc zilele lucrătoare.
(6) La stabilirea numărului de zile ce urmează a fi plătite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă.
Art. 12. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;@
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).
2. Titularul dreptului

Cine are dreptul la indemnizatie de maternitate?

Beneficiaza de indemnizatia de maternitate salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni sau de perioade asimilate potrivit legii.

Pot primi indemnizatie pentru maternitate beneficiara (asigurata care indeplineste conditiile prevazute pentru a primi indemnizatia) sau alte persoane:

a) reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procura speciala de catre acesta (art. 39 din O.U.G. nr. 158/2005);

b) in cazul in care, pana la achitarea indemnizatiei cuvenite, salariata a decedat, indemnizatia de maternitate cuvenita pentru luna in curs si neachitata asiguratei decedate se plateste:
- sotului supravietuitor;
- copiilor ;
- parintilor ;
- in lipsa acestora, persoanei care dovedeste ca a ingrijit-o pana la data decesului .
3. Stagiul de cotizare si perioadele asimilate

Stagiul de cotizare se constituie din perioadele pentru care s-a achitat CCIASS (0,75%) de catre angajator, conform art. 3 si art. 7 din O.U.G. nr. 158/2005.


Exista posibilitatea utilizarii oricaror 6 luni de stagiu de cotizare, n ultimele 12 luni inaintea lunii de acordare a concediului de maternitate. Prin urmare, nu este necesar castagiul de cotizare sa fie o perioada continua anterioara primei zile de concediu de maternitate. Stagiul de cotizare necesar pentru obtinerea prestatiei de asigurari sociale pentru maternitate poate fi constituit din suma a 6 luni, oricare ar fi ele in termenul de 12 luni dinaintea lunii de acordare a concediului medical de maternitate, care este inscrisa in certificatul medical emis de medicul abilitat de lege in acest sens.

IMPORTANT!

In cazul contractelor de munca cu timp partial veti tine cont de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, care abroga alin. (3) al art. 103 din Codul muncii. Astfel, incepand cu 08.07.2005, contractele de munca cu timp partial nu mai genereaza stagiu de cotizare proportional cu timpul efectiv lucrat, ci un stagiu de cotizare intreg, indiferent de timpul efectiv lucrat.

Perioadele asimilate stagiului de cotizare sunt perioadele in care nu se contribuiepentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, dar care pot fi folosite la obtinerea unora dintre drepturile de asigurari sociale. Perioadele asimilate pot fi:

a) perioada cat asigurata a beneficiat de concedii medicale, de concediu pentrucresterea copilului, de pensie de invaliditate;
b) perioada in care asigurata a urmat si cursuri de zi ale invatamantului universitar,pe durata normala a acestora, cu conditia absolvirii.

Recunoasterea perioadelor asimilate se face numai daca ele nu se suprapun cu perioade contributive.

Exemplu

M.D. este angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga de 8 ore/zi la o societatecomerciala. In timpul activitatii in munca desfasurate, ea a urmat si cursurile unei facultati de chimie,curs de zi. M.D. nu va putea utiliza la obtinerea drepturilor de asigurari sociale (de maternitate, deingrijire a copilului bolnav) perioada facultatii, cu titlu de perioada asimilata, deoarece, concomitent,ea a avut calitatea de asigurata, in baza contractului individual de munca, iar in aceasta perioada drepturile de asigurari sociale s-au datorat potrivit O.U.G. nr. 158/2005.

Trebuie mentionat ca un concediu de maternitate se acorda in considerarea starii de sanatate delicata a gravidei sau a lauzei, motiv pentru care, chiar daca salariata nuindeplineste conditiile privind stagiul de cotizare necesar punerii in plata, absentele salela serviciu consemnate in certificatul medical, sunt motivate de starea de graviditate.

Exemplu

O persoana se incadreaza in munca dupa terminarea liceului. Activitatea incepe in data de01.03.2006, iar data de 07.06.2006 reprezinta prima zi inscrisa in certificatul medical. Persoana nu arestagiul de cotizare de 6 luni in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical.

4. Cuantumul indemnizatiei de maternitate si baza de calcul

Cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale reprezinta produsul dintre un
procent determinat si valoarea bazei de calcul, stabilite de lege.

I = X% x Bc

Indemnizatia de maternitate reprezinta 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical inscrise in certificatul medical, in baza carora s-a achitat CCIASS.

In baza de calcul pot intra perioade in care asiguratul:
? a urmat cursurile unei facultati pe care a absolvit-o;
? a efectuat stagiul militar obligatoriu;
? a beneficiat de CCC;
? a beneficiat de pensie de invaliditate.

Pentru aceste perioade baza de calcul o constituie salariul minim brut garantat in plata (330 RON).

● Daca in baza de calcul intra si perioadele in care salariata a beneficiat si de alte drepturi de asigurari sociale, baza de calcul o constituie cuantumul indemnizatiilor stabilite la acel moment.

Exemplu

Anterior concediului prenatal, salariata beneficiaza de concediu pentru incapacitate temporara de munca. La calculul indemnizatiei de maternitate se va tine cont si de valoarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca (85% aplicat la 75% din baza de calcul a concediului pentru incapacitate temporara de munca).

Asigurata beneficiaza de concediu pentru ingrijirea primului copil bolnav si ramane din nou insarcinata, beneficiind in continuare de un concediu prenatal pentru al doilea copil. Indemnizatia de maternitate va reprezenta 85% din valoarea indemnizatiei pentru ingrijirea primului copil (85% aplicat la 85% din baza de calcul a indemnizatiei pentru ingrijirea primului copil bolnav).

IMPORTANT!

Indemnizatia de asigurari sociale se achita pentru zilele lucratoare cuprinse in certificatele medicale si reprezinta produsul dintre media zilnica si procentul stabilit de lege (85%), multiplicat cu numarul de zile lucratoare din concediul medical.


Cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale acordate pe o perioada mai marede 90 de zile se indexeaza odata cu indexarea valorii punctului de pensie.

5. Cine suporta indemnizatia de maternitate?

Indemnizatia aferenta concediului medical de maternitate se suporta integral din contributia pentru concedii si indemnizatii asigurari sociale de sanatate (art. 25 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005).


Calculul si plata indemnizatiei de maternitate se fac pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, care constituie document justificativ pentru plata (art. 36 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005).


Calculul si plata indemnizatiei de asigurari sociale se fac lunar de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, in cazul persoanelor care se afla in raporturi de munca sau de serviciu.

In acest scop, angajatul are obligatia de a prezenta in timp util certificatul medical emis potrivit legii, cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul (anexa nr. 1 din Ordinul M.S. P.C.N.A.S. nr. 233/125/2006)

De regula, suma de bani datorata cu titlu de indemnizatie de maternitate se scade din contributia datorata de angajator catre FNUASS pentru concedii si indemnizatii de sanatate.

6. Pana cand se datoreaza indemnizatia de maternitate?

a) Daca plata nu s-a facut la termenul stabilit de lege

Indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite.

In cazul acesta, cuantumul indemnizatiei solicitate se achita la nivelul cuvenit pentru perioada prevazuta in certificatul medical de maternitate neonorat (art. 40 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005)

b) Plata nu se mai datoreaza daca:
- beneficiarul a decedat;
- beneficiarul nu mai indeplineste conditiile legale pentru acordarea indemnizatiilor;
- beneficiarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de asigurari sociale;
- beneficiarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania a incheiat conventie de asigurari sociale, daca in cadrul acesteia se prevede ca indemnizatiile se platesc de catre celalalt stat.

Erorile de calcul si refuzul de a efectua plata se sanctioneaza contraventional.

7. Certificatul medical pentru maternitate

Certificatul medical se elibereaza potrivit Ordinului nr. 233/125/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului medical si a instructiunilor privind completarea si eliberarea certificatelor de concediu medical in baza carora se acorda indemnizatiile asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Codul de diagnostic este 08 - sarcina si lauzie. Conditiile de acordare a acestui concediu sunt reglementate si de Ordinul comun nr. 60/32/2006 privind Normele de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Certificatul medical se va elibera persoanelor care au prezentat adeverinta de platitor.
Certificatul se completeaza si se elibereaza, de regula, la data la care are loc consultatia, indicandu-se numarul de zile de concediu acordat pentru viitor.
In cazul concediului pentru sarcina si lauzie, certificatul medical se poate acorda si la o data ulterioara consultatiei.

Certificatele de concediu medical pentru sarcina se elibereaza pe perioade de cel mult 30 de zile (pentru luna in curs), de medicul de familie si/sau de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care asista gravida.
Pe certificatul medical se metioneaza caracterul initial, acesta putand sa se prelungeasca cu mentiunea in continuare daca nu au intervenit intreruperi, iar medicul care prelungeste concediul a eliberat si certificatul medical initial.

Certificatul de concediu medical pentru lauzie se elibereaza de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara in care a nascut femeia sau de catre medicul care a asistat nasterea sau de medicul de familie pentru perioade de 30 de zile.

legislatiamuncii.ro

[ link extern ]
deci sa inteleg ca daca a lucrat doar 4 luni ca sa ii poat plati concediul prenatal sau de maternitate pt a calcula media zilnica pt cele 2 luni pt care nu a cotizat se va trece un venit brut de 600 lei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical fara stagiu loredana080380 loredana080380 Buna Am incheiat un contract de munca cu o persoana in data de 04.07.2011. In 11.07.2011 a adus concediu medical cu cod indemnizatie 01, salariatul este ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu de risc maternal popioana popioana buna ziua . As dori sa stiu care sunt noile legi cu privire la calculul pentru concediul de risc de sarcina precum si indemnizatia de maternitate. daca ... (vezi toată discuția)
Concediu medical nu se plateste daca nu ai minim 3 luni lucrate ? MaTr1cE MaTr1cE Am si eu o intrebare... Lucrez la o firma de IT de 2 luni si am fost 11 zile in concediu medical pe care il am de la spital deoarece am fost internat. Mi s-a ... (vezi toată discuția)