avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie concediu de risc maternal

buna ziua .
As dori sa stiu care sunt noile legi cu privire la calculul pentru concediul de risc de sarcina precum si indemnizatia de maternitate.
daca exista concediul de risc de sarcina, indemnizatia de maternitate se va calcula dupa cele 6 luni de risc de sacina sau salarul integral obtinut inainte de a intra pe risc de sarcina?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:37, 26 Aprilie 2012
1. Noile legi sunt tot cele vechi.

2. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.

3. Cuantumul indemnizaţiei de risc maternal reprezintã 75% din baza de calcul.

4. In baza de calcul a oricarui concediu pentru incapacitate temporara de munca intra si veniturile brute din aceste perioade de incapacitate temporara de munca.
imi puteti spune care este baza de calcul? si daca stau pe concediul de risc de sarcina 6 luni concediul de maternitate se va calcula in functie de cele 6 luni?
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art.8
...
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
...

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(alineat modificat prin art. III pct. 1 din O.U.G. nr. 91/2006, în vigoare de la 28 noiembrie 2006)
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art.8 alin.(2) şi (3) veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurãri sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevãzute la art. 8 alin.(2);
...

2. Asadar cele 6 luni de concediu de ris maternal fac parte din baza de calcul.
Cf.legii,concediile de risc maternal se acorda pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează,deci nu se poate pune problema ca baza de calcul (6luni)sa fie constituita integral din valoarea indemnizatiei de concediu de risc maternal .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedii medicale stoicavioleta17 stoicavioleta17 Un salariat incadrat la 01/11/2011 care din 08/11/2011 este in concediu medical.Cum calculez baza de calcul a indemnizatiei avand in vedere ca nu are nici ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal/ de crestere a copilului EvaB EvaB Buna ziua, daca ma puteti ajuta cu o lamurire. Sunt insarcinata in saptamana a 10a si sunt in concediu medical incepand de saptamana aceasta pana in prenatal ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza si cum pot beneficia de prenatal? rox_ann07 rox_ann07 cum e cu prenatalul? cum se calculeaza si cate luni trebuie sa ai lucrate cu carte de munca sa poti beneficia de el? (vezi toată discuția)