avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... numele dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

numele dupa casatorie

se poate ca dupa casatorie sotia sa ramana cu numele de fata dar sa ia si numele sotului, in schimb sotul sa ramana decat cu numele lui???????????? daca se poate cat mai multe detalii insotite de articolele in cauza. mii de multumiri

adina ciurez
Nu se poate...sotii trebuie sa aiba nume comun.
Codul familiei prevede:

Art. 27
La incheierea casatoriei, viitorii soti vor declara, in fata delegatului de stare civila, numele pe care s-au invoit sa-l poarte in casatorie.
Sotii pot sa-si pastreze numele lor dinaintea casatoriei, sa ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.

Art. 28
Sotii sunt obligati sa poarte in timpul casatoriei numele comun declarat.
Daca sotii s-au invoit sa poarte in timpul casatoriei un nume comun si l-au declarat la incheierea casatoriei potrivit dispozitiilor art. 27 din codul de fata, fiecare din soti nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativa, decat cu consimtamantul celuilalt sot.
Variantele sunt:
-ambii soti raman la numele anterior avute de casatorie sau
-sotia preia numele sotului sau
-sotul preia numele sotiei sau
-sotii reunesc cele doua nume de familie si vor purta ambii numele reunite.;)
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numele la casatorie george_81 george_81 buna ziua,am o intrebare legata de casatorie.in caz ca nu se declara niciun numele pan la incheierea casatoriei ce nume vor puta cei doi soti in timpul ... (vezi toată discuția)
Casatorie Flori.Dida Flori.Dida Buna seara!Am si eu o intrebare:ce demersuri trebuie sa fac pt a-mi pastra numele de fata si dupa casatorie?Va trebui ca viitorul meu sot sa preia si acest ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume la casatorie ContSters22096 ContSters22096 este posibil ca in momentul casatoriei doar unul dintre viitorii soti sa ia si numele de familie al celuilalt sot, pastrandu-si-l in acelasi timp pe al sau, in ... (vezi toată discuția)