avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... numele la casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

numele la casatorie

buna ziua,am o intrebare legata de casatorie.in caz ca nu se declara niciun numele pan la incheierea casatoriei ce nume vor puta cei doi soti in timpul casatoriei?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 22:58, 19 Mai 2008
Nu am inteles exact. Cum adica nu se declara nici un nume pana la incheierea casatoriei?

Conform Codului familiei:
Art. 27. - La încheierea cãsãtoriei, viitorii soti vor declara, în fata delegatului de stare civilã, numele pe care s-au învoit sã-l poarte în cãsãtorie.
Sotii pot sã-si pãstreze numele lor dinaintea cãsãtoriei, sã ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.
Cu ocazia incheierii casatoriei, viitorii soti trebuie sa declare numele pe care s-au invoit sa-l poarte in timpul acesteia. Potrivit principiului egalitatii sexelor, art.27 C.fam. acorda viitorilor soti urmatoarele posibilitati :
a) să-şi păstreze numele lor dinaintea căsătoriei
b) sa poarte amandoi, dupa incheierea casatoriei, ca nume comun numele unuia dintre ei;
c) sa poarte amandoi, dupa incheierea casatoriei, ca nume comun, numele lor reunite.

Daca viitorii soti nu au declarat pana in momentul incheierii casatoriei numele pe care urmeaza sa-l poarte in timpul casatoriei, se considera ca au inteles sa-si pastreze fiecare numele.
Probabil nu v-ati pus de acord cu sotia cu privire la numele pe care sa il purtati dupa ce va casatoriti.
Daca doriti ca aceasta casatorie sa se incheie va trebui sa va decideti totusi. :)
Ceea ce trebuie sa retineti este ca nu se poate ca unul din dvs. sa poarte numele reuniteale ambilor soti, iar celalalt sa ramana cu numele avut anterior casatoriei (sau sa ia doar numele celuilalt, renuntand la acela avut anterior).
Fie sotia va ia numele, fie dvs. luati numele sotiei, fie AMANDOI veti purta ambele nume reunite.B-)
ideea e ca aceasta e o intrebare pusa la un test grila la un examen privin dreptul familiei.ma puteti ajuta cu raspunsul?intrebarea suna de fapt asa "daca viitori soti nu au declarat inainte de inchiderea casatoriei numele pe care-l vor purta se considera"si am 3 variante:vor purta numele sotului;fiecare isi va purta numele;vor purta numele reunite;care ar fi varianata corecta.multumesc
Raspunsul corect este : fiecare isi va purta numele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pastrarea numelui dupa casatorie angelicaene angelicaene Urmeaza sa ma casatoresc, ma intereseaza daca legislatia imi permite sa raman cu numele meu de familie sau daca pot adauga la numele meu, pe al lui, fara ca el ... (vezi toată discuția)
Numele purtat de soti dupa casatorie ellena ellena E obligatorie purtarea aceluiasi nume de familie de catre ambii soti, sau e posibil ca dupa casatorie fiecare sot sa poata purta numele avut inainte de ... (vezi toată discuția)
Numele dupa casatorie adinaciurez adinaciurez se poate ca dupa casatorie sotia sa ramana cu numele de fata dar sa ia si numele sotului, in schimb sotul sa ramana decat cu numele lui???????????? daca se ... (vezi toată discuția)