avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titularul unui drept real asupra unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titularul unui drept real asupra unui imobil

In legea 50/1991 modificata si republicata la art.1 se specifica ca autorizatia de construire se emite la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil.
Ce ma intereseaza pe mine este ce se intelege prin acest titular de drept real?
Numai proprietarul este un astfel de titular sau si chiriasul unui imobil este titular de drept real asupra imobilului si poate, cu acordul scris al proprietarului, sa solicite autorizatia de construire?

In concret dupa ce am obtinut suficiente AC in acest mod (contract inchiriere+acord) la diverse Primarii, la Sectorul 1 mi s-a cerut pe langa copia legalizata dupa contractul de inchiriere si acordul proprietarului si copie dupa actul de proprietate al celui care a inchiriat si vreau sa stiu daca este obligatoriu conf. legii sau este o cerere in plus.
Cel mai recent răspuns: edx , utilizator 09:32, 20 Iulie 2010
Nu , un chirias , avand calitatea unui detentor precar, nu poate solicita autorizatie de constructie pe numele sau, acest lucru putand sa il faca titularul unui drept real, in temeiul caruia poate exercite anumite puteri asupra unui bun determinat, in mod direct si nemijlocit, fara interventia altei persoane.

Conform legii, drepturile reale sunt:
drepturi reale principale
dreptul de proprietate
dreptul de uzufruct
dreptul de uz
dreptul de abitatie
dreptul de superficie

si drepturi reale accesorii (fata de un drept de creanta:
dreptul de ipoteca , dreptul de gaj, privilegiile.
Multumesc de raspuns,
dar ce fac cu AC pe care le-am obtinut pana acum pe numele chiriasului - le considerati ilegale? Intr-adevar a existat mereu la dosar Acordul proprietarului (notarial in cazul PF), dar solicitantul a fost chiriasul si AC tot pe numele sau.

Contractul de inchiriere nu transfera dreptul de uzufruct si uz? si daca acestea sunt drepturi reale inseamna ca chiriasul este un detinator de drept real si poate solicita AC.

Intrebarea mea este daca in aceste conditii trebuie depusa copie si dupa actul de proprietate si dupa cel de inchiriere. In mod normal ar trebui doar dupa cel de inchiriere - este actul ce atesta dreptul asupra spatiului - si acordul proprietarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructor pe terenul altcuiva. cine e proprietar si cine plateste impozitul? eliza78 eliza78 o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa. intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesuale pasive a piritului VONPAUL006 VONPAUL006 Am intentat actiune de granituire vecinului care a facut un gard nou si a intrat in interiorul proprietatii noastre. Am chemat in ... (vezi toată discuția)