avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort amiabil,partaj conventional
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort amiabil,partaj conventional

am convenit cu sotul sa ne despartim civilizat iar partajul bunurilor dobandite impreuna sa-l facem in sensul pastrarii de catre el a suprafetei de teren,a casei construite si a doua autoturisme urmand ca eu sa fiu despagubita cu o suma de bani( o sulta asupra careia am cazut de acord) si un autoturism.doresc sa aflu care sunt pasii de urmat: se face o intelegere la notar privind impartirea bunurilor si apoi se merge la avocat pentru actiunea de divort?as dori ca odata cu pronuntarea hotararii de divort sa fie avut in vedere si partajul,sa terminam cu amandoua odata.cum este bine si corect sa procedez?multumesc.
Cel mai recent răspuns: lupas alexandra , utilizator 13:43, 11 August 2010
Introduceti actiunea de divort si la primul termen instintati judecatorul de conventia stabilita pentru a lua act de ea.Asa este cel mai simplu si mai civilizat!Multa bafta...sa nu se razgandeasca sotul!
Conform noilor reglementari legale,mergeti impreuna cu sotul la un mediator.Totul dureaza o ora,timp in care semnati actele intocmite de mediator ( conventia) iar apoi mediatorul depune actele la instanta de judecata competenta.Economisiti timp si bani.Veti primi sentinta la domiciliu.
Ultima modificare: Vineri, 23 Iulie 2010
andymaurul, utilizator
andymaurul a scris:

Conform noilor reglementari legale,mergeti impreuna cu sotul la un mediator.Totul dureaza o ora,timp in care semnati actele intocmite de mediator ( conventia) iar apoi mediatorul depune actele la instanta de judecata competenta.Economisiti timp si bani.Veti primi sentinta la domiciliu.


care-s alea? si de cand?
multumesc
Mediatorii isi desfasoara activitatea potrivit legii 192/2006,insa s-a pus accent deosebit pe interventia mediatorilor in luna martie 2010 cand au fost incheiate protocoale intre colegiile de mediatori si instantele de judecata.Astfel,din martie instantele de judecata emit citatii catre parti in care se arata ca acestea pot opta pentru mediere.In urma raportului pt.tara in domeniul justitiei,premierul Emil Boc a subliniat in cazul ""micii reforme;; in justitie pentru extinderea medierii,ca si masura in vederea ''accelerarii solutionarii proceselor'' proiect aprobat vineri de Guvern si trimis Parlamentului.Poate fi evidentiat mai ales aspectul conform caruia este permis divortul cu acordul ambilor soti,chiar daca exista copii minori,prin procedura medierii,ceea ce reprezinta un element de noutate.
Dupa desfacerea casatoriei prin divort , consfintita intr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ( intrucat numai in cazul de exceptie imparteala e facuta in timpul casatoriei ) , pot fi partajate bunurile dobandite de la data incheierii casatoriei, proprietate devalmasa , conform art.30 din Codul familiei.
Invoiala partilor poate fi cuprinsa intr-o tranzactie, care va fi mentionata intr-o hotarare de expedient.

Aceasta tranzactie, prezentata la prima zi de infatisare, cand partile sunt legal citate, permite neplata taxei judiciare de timbru ( care reprezinta 3 % din valoarea masei compuse din bunurile care se vor imparti).

Alte discuții în legătură

Divort cu minori si partaj luminitalenuta luminitalenuta buna ziua, am si eu o intrebare.am inaintat actiunea de divort iar luna viitoare ar trebui sa avem prima infatisare. am introdus actiune de divort simpla fara ... (vezi toată discuția)
Partaj mjc mjc Buna ziua. Am rugamintea de a ma ajuta cu raspunsul la urmatoarea intrebare. Care este procedura in cazul partajului prin invoiala partilor. Eu si sotul meu ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie lichidarea regimului matrimonial in cazul divortului? antonia73 antonia73 Buna ziua. Vom divorta amiabil la notar, avand un copil minor si un altul major, insa inca in procesul de invatamant. Inteleg ca ar trebui sa facem o lichidare ... (vezi toată discuția)