avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

As dori sa stiu daca pot beneficia de pensie de urmas,sotul meu in varsta de 54 de ani ,pensionat pe caz de boala a decedat in urma cu 3 luni,beneficiind de pensie de boala 6 luni.Si care ar fi actele necesare daca se poate.Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:59, 23 Iulie 2010
Eu stiu, doamna, daca indepliniti conditiile? :) Ati dat prea putine date.

Pentru ca sotul dvs. era pensionar, puteti beneficia de pensie de urmas minim 6 luni, cu conditia sa nu realizati venituri lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Daca durata casatoriei a fost de minim 10 ani iar dvs. aveti varsta standard de pensionare (trebuia sa scrieti si data nasterii dvs.), puteti beneficia de pensie de urmas pe tot timpul vietii. Daca beneficiati de pensie proprie, puteti opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Eu postez mai jos art. 67, art. 68 si art. 69 din Legea nr. 19/2000, va rog sa le cititi si sa vedeti care dintre conditii le indepliniti.

ART. 67
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
ART. 68
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
ART. 69
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 67 si la art. 68 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).


Actele necesare, dupa caz, sunt :
- cerere tip;
- certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar;
- actul de identitate al solicitantului;
- carnet de munca (original si copie);
- livret militar (original si copie);
- acte de stare civila ale solicitantului din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul;
- talonul de pensie al decedatului.

Cererea impreuna cu actele se depun de catre solicitant la casa teritoriala de pensii in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas tantelu tantelu Sotul unei prietene a decedat, are vechime pe cartea de munca aproape 30 de ani. Ea are 47 ani, si nu are niciun venit as dori sa stiu daca exista ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas eremia eremia sotul are pensie iar sotia nu.in caz de deces sotia are dreptul la pensie de urmas?ea neavand niciun venit.si pe ce perioada?multumesc! (vezi toată discuția)