avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

sotul are pensie iar sotia nu.in caz de deces sotia are dreptul la pensie de urmas?ea neavand niciun venit.si pe ce perioada?multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:38, 4 Octombrie 2009
Bineinteles, sotia are dreptul sa beneficieze de pensie de urmas. Ati dat prea putine detalii, asa ca nu pot sa va spun pe ce perioada. In functie de situatie, are dreptul pe o perioada de 6 luni (art. 69 din Legea nr. 19/2000) sau pe tot timpul vietii (art. 67 si art. 68 din Legea nr. 19/2000).
Aveti, mai jos, prevederile art. 65 si cele ale art. 67 - art. 69 din Legea nr. 19/2000.

ART. 65
Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
ART. 67
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
ART. 68
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
ART. 69
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 67 si la art. 68 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas Cristina Popesti Cristina Popesti Buna seara, As dori sa stiu daca exista vreo exceptie la legea privind pensia de urmas care se acorda sotului supravietuitor, in sensul unei perioade de ... (vezi toată discuția)
Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas mihaimares59 mihaimares59 Va salut. Vreau sa ajut o batrana de la tara care se afla in situatia urmatoare: Este vaduva de 32ani. Nu are nici o zi lucrata .Dupa 9 ani si 2 luni de ... (vezi toată discuția)