avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reabilitare termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reabilitare termica

Salut,
Doresc sa stiu daca partile laterale ale unui bloc cu doua scari de forma dreptunghiulara, sunt considerate parti comune?(pe aceste laterale nu exista nici ferestre sau usi, aceste laterale reprezinta peretii exteriori de la apartamentele de pe colt).
Ma intereseaza acest lucru pentru a sti daca trebuie sa contribui, pentru reabilitarea termica a acestor parti(izolatie termica), eu avand apartamentul situat pe mijlocul blocului.
In ce lege sau norme metodologice gasesc acest lucru?
In legea 230/2007 este specificat acest lucru numai pentru fatade,parti comune ale blocului(casa scarii, atic, soclu)pentru care se plateste CP indiviza.
Astept un raspuns urgent.

Dan
Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 10:34, 25 Iulie 2010
Este vorba de imobilul in care locuiti, iar zidurile exterioare (fatadele blocului) ca si acoperisul sunt compennte al imobilului si constituie parti comune,. Chiar daca locuiti la un apartament pe mijloc, trebuie sa participati la cheltuielile comune. Sigur , daca aveti de facut reparatii la acoperis, participati, desi nu locuiti la ultimul etaj.
Asa este si cu celelate parti ale constructiei.
Daca vecinii din lateralele blocului ar face izolatie in interiorul apartamentului lor , nu aveti nici o obligatie sa contribuiti, desigur.
Fatadele unei cladiri reprezinta cele patru parti. Multi considera ca partea de intrare a blocului sau oricarei case este fatada,, iar spatele, opusul intrarii. Dar . o cladire are si fatadele laterale.. despre astea nu prea stie lumea...
Daca ar trebui ca blocul dvs sa fie zugravit pe exterior, oare nu ati participa, pentru ca aveti apartamentul pe mijlocul blocului?? Imobilul apartine asociatiei de proprietari.. iar intr-o asociatie toti membrii ei, trebuie sa participe la lucrarile care se fac peste tot, cu exceptia interiorului apartamentelor, detinute de fiecare proprietar. .
Cred ca am fost inteles gresit.
Lateralele de care am intrebat sunt de fapt peretii de la baia de serviciu si de la o camera ale fiecarui apartament de pe colt, deci cred ca proprietarii respectivi ar trebuii sa suporte costurile pentru aceste suprafete.
Eu sunt de acord sa platesc pentru suprafata care-mi revine pe exterior pentru suprafata apartamentului meu +celelalte parti comune(atic, soclu, casa scarii,etc.) dar nu aceste suprafete laterale.
Mentionez ca reabilitarea termica nu se face prin programul guvernului, in acest sens s-a incheiat un contract intre o firma privata si asociatie.
Cine ar putea sa-mi spuna exact unde gasesc (legi, norme,metodologii) date despre incadrarea acestor pereti, in partile comune sau in proprietatea locatarilor.
Ultima modificare: Duminică, 25 Iulie 2010
danpin69, utilizator
Indiferent prin ce program se face, fatada inseamna suma tuturor peretilor exteriori, a intregii suprafete exterioare.
Legea 230: Art. 3, lit. c:
c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta.

HG 1588-2007:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună - astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţade; acoperiş şi altele asemenea conform prevederilor din acordul de asociere, personalul angajat sau contractat al asociaţiei (salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese (preşedinte, membri comitet executiv, comisia de cenzori); prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte comuna ciungu ciungu Buna ziua, Daca un proprietar si-a construit balconul (locuieste la parter)avand autorizatiile necesare,acel balcon face parte din partea comuna? (vezi toată discuția)
Parti comune asociatii de proprietari tom2108 tom2108 Va rog sa imi spuneti daca peretii exteriori din lateralul blocului de apartamente sunt considerati parti comune.Este vorba de reabilitarea termica a blocului ... (vezi toată discuția)
Panou publicitar mihalutza2003 mihalutza2003 Buna, As vrea sa stiu daca pot incasa, doar eu, o anumita suma de bani de la o firma de publicitate, aceasta firma doreste sa monteze un panou publicitar pe ... (vezi toată discuția)