avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarul terenului din jurul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarul terenului din jurul blocului

In calitate de membru al comitetului executiv al asociatiei de proprietari, doresc sa aflu urmatoarele:
1. Terenul pe care se afla constructia unui bloc de locuinte proprietate personala, cui apartine?
2. Daca este a proprietarilor, cat teren din jurul constructiei ne apartine?

Multumesc,
B-)
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:02, 29 Iulie 2010
Asociatia are in proprietate doar suprafata de teren pe care se afla constuita acea bordura, de 0.7-0.8 m, din jurul condominiului.
Gradinile nu sunt ale asociatiei, ci se afla in proprietatea Administratiei Domeniului Public si doar sunt administrate de asociatiile de locatari/proprietari.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
Armenteros, utilizator
Terenul pe care este construit blocul, precum si suprafata de spatiu verde din jurul acestuia NU apartine proprietarilor.

Fiecare proprietar are in proprietate apartamentul sau care inseamna suprafata utila, balconul/balcoanele care inseamna anexe, in total insemnand suprafata totala a apartamentului si o cota-parte indiviza din toate spatiile comune (holuri, balcoane comune, ghene, terasa, subsol, fatada si acea bordura de 0,80 m din jurul blocului care este o prelungire a fatadei). Proprietatea comuna este indivizibila, fortata si perpetua.

Proprietatea in acest caz este numai constructia, nu si terenul pe care se afla aceasta constructie.
Ultima modificare: Joi, 29 Iulie 2010
elga50, moderator
De obicei pe contractul de vanzare/cumparare este specificat faptul ca terenul pe care s-a construit imobilul este atribuit de Primaria/CL ..... prin Decizia/Hot.... proprietarilor/chiriasilor. Expresia este ceva de genul: " Totodata se transmite cumparatorului si dreptul de folosinta pe durata existentei constructiei, a cotei indivize de ... % reprezentand .... mp ce apartine apartamentului, din terenul pe care se afla construit blocul....., atribuit prin Decizia primariei..."
Insa, acest lucru nu este obligatoriu sa fie peste tot la fel. Este posibil ca terenul sa fie in proprietatea unuia sa chiar a mai multor proprietari, acestia avand titluri de proprietate in acest sens.
De obicei situatia este cea prezentata de d-na Elga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Natura juridica a terenurilor aferent proiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor omihalache69 omihalache69 Terenul aferent preoiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor este proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente sau a primariilor? Daca luam in ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare teren bloc dupa cumparare apartament de la dezvoltator? Cristianc1 Cristianc1 Am cumparat un apartament de la un dezvoltator imobiliar. Acum, dezvoltatorul spune ca pentru a bransa gazele si alte utilitati are nevoie de o procura (mi-a ... (vezi toată discuția)
Parti comune in bloc ContSters303335 ContSters303335 Buna ziua, Am si eu o intrebare in legatura cu partile comune ale unui bloc. -subsolul blocului daca nu este prevazut cu boxe dar o parte din ... (vezi toată discuția)