avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia privata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia privata

O persoana care a decedat,a cotizat la o societate de pensii private timp de 2 ani .Ce se-ntampla cu banii din fond?
Cel mai recent răspuns: ContSters160295 , utilizator 19:15, 29 Iulie 2010
Va trebui sa verificati contractul incheiat de aceasta pentru a vedea care este perioada minima de cotizatie. Este posibil sa fie de 3 ani si in cazul acesta suma achitata pana la 3 ani...se pierde
Verificati contractul.
In contract este un set de intrebari,una din ele mi-a atras atentia:
I: Cand voi primi pensia privata?
R: Daca valoarea contului dvs. nu este suficienta pentru plata pensiei private,conform legislatiei in vigoare,veti primi o suma fixa sau sume platite periodic pe o perioada de maxim 5 ani.

N-am gasit niciun paragraf in care sa se scrie ce se poate intampla cu banii contribuabilului decedat.Oare,ei cred ca omul traieste o vesnicie?
Nu aveti de unde sa stiti decat daca mergeti cu contractul la un avocat care sa-l studieze temeinic sau formulati o cerere scrisa catre societatea de asigurari pentruj lamuriri. In cel din urma caz este clar ca raspunsul le va fi lor favorabil.Insa merita incercat.
Mult succes.
av.M.Hornea
Daca nu gasiti referiri la acest aspect in conditiile contractului, puteti gasi un asemenea raspuns pe pagina de net a asiguratorului:

Ce se intampla cu sumele acumulate din contributii si investirea acestora cand participantul decedeaza?
In cazul decesului participantului, intervenit pe perioada stagiului de contribuire la un fond de pensii facultative, valoarea acumulata in contul sau din contributii si investirea acestora, revine mostenitorilor legali. Acestia sunt desemnati conform Codului Civil si vor trebui sa solicite sumele acumulate in cont in termenul legal.

Si aceasta pentru ca fondul apartine participantului(minus chelt. intretinere, plus procentul de rentabilitate al fondului).
D-na avocat face putina confuzie cu asigurarea de viata, care este construita pe alte principii.
Ultima modificare: Joi, 29 Iulie 2010
nucu$, utilizator
Va multumesc!
Mi-au cerut foarte multe acte,printre care si un act notarial de curatela,l-au confundat cu tutela si a trebuit sa le explic eu ce inseamna si care-i deosebirea,in conditiile in care nu am pregatire juridica,m-am informat(si bine am facut),pentru ca altfel,ma puneau aiurea pe drumuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua as avea și eu o întrebare dacă se poate.tatal meu ... Ramonafodor96@yahoo.ro Ramonafodor96@yahoo.ro Bună ziua as avea și eu o întrebare dacă se poate.Tatal meu a decedat și eu sunt unica moștenitoare și el a contribuit la o pensie privata și sa făcut ... (vezi toată discuția)
Bună ziua am o întrebare am certificat de handicap grad 2 și ... Lucian40 Lucian40 Bună ziua Am o întrebare Am certificat de handicap grad 2 și nu mai lucrez de câtva ani Mai exact problema cu auzul. Am contribuit la pensia privata ... (vezi toată discuția)