avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cumul pensie/salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cumul pensie/salariu

In situatia in care un pensionar caruia ii este interzis cumului pensiei cu salariul, conf. L.329/2009, opteaza pentru incetarea cim, care este temeiul de incetare: L.329 sau vreun articol din Codul Muncii ( 79, 55b)?
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 17:43, 5 August 2010
Sa inteleg ca sunteti pensionat cu gr I-II. Art 55 lib b .
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
floare de gheata, utilizator
Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International
Art. 18
(1) Pensionarii prevazuti la art. 17 alin. (2) lit. a) care desfasoara activitati profesionale pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului capitol, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Legea nr. 53/2003 - CODUL MUNCII
ART. 55
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.

Pensionarul trebuie sa opteze = vointa unilaterala (ca si in situatia demisiei...)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viceprimarul poate cumula pensia cu salariul, chiar daca acesta depaseste salariul mediu brut pe economie? Andrusceac Paunel Andrusceac Paunel Este posibila cumularea salariului cu pensia de serviciu, in cazul viceprimarului ,chiar daca cuantumul pensiei este mai mare decat cel prevazut de L328/2009 ... (vezi toată discuția)
Angajare pensionar la stat Justitiarul711 Justitiarul711 Un pensionar la limita de varsta din minerit se poate angaja la stat? Mentionez ca are varsta de 48 de ani. (vezi toată discuția)
Desfacerea cim a unei persoane care cumuleaza salariul cu pensia ContSters229751 ContSters229751 Cum se poate desface cim unui angajat care cumuleaza salariul cu pensia? Care este baza legala, mentionez ca nu ni se aplica legea salarizarii, suntem ... (vezi toată discuția)