avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternitate din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternitate din somaj

sunt somera si gravida in luna a 7-a. pot intra in concediul prenatal/ Somajul se termina pe 12 octombrie, iar eu ar trebui sa nasc la sarsitul lunii. Pot beneficia de concediu de maternitate si indemnizatia pentru cresterea copilului? Ce acte trebuie si unde le depun?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:07, 10 August 2010
1. In somaj fiind puteti beneficia si de concediu de maternitate si de CCC pana la 2 ani.
2. Certificatele de concediu de maternitate le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
3. Cand doriti sa intrati in CCC faceto o cerere catre Agentia de Somaj iar dosarul il duceti la Primarie (Agentia de Prestatii Sociale).
4. Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea acestor concedii.
5. Din Norma de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 43. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
...
Art. 44. - Concediul medical pentru maternitate se acordă numai pentru sarcină şi nu pentru afecţiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fără legătură cu aceasta.
Art. 45. -
(1) Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30 de zile calendaristice de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care ia în evidenţă şi urmăreşte pe parcursul sarcinii gravida, până la durata maximă prevăzută de lege.
(2) Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul curant de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege se face de medicul de familie care are în urmărire lăuza.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine acorda concediul prenatal? danut_pisicut danut_pisicut Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al ... (vezi toată discuția)
Cand pot intra in prenatal? andreeaclaudia888 andreeaclaudia888 Buna ziua, am citit legea referitoare la concediul de prenatal cu cele 126 de zile din care minim 42 trebuie sa fie pastrate dupa nastere. Sunt in saptamana ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal getazanf getazanf doresc sa stiu cine imi elibereaza concediu prenatal,voi naste in perioada 10/15 noiembrie 2016,pe 2 sept.trebuie sa merg la scoala,dar nu doresc ,vreau sa/mi ... (vezi toată discuția)