avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine acorda concediul prenatal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine acorda concediul prenatal?

Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al gravidei si ca aceasta din urma are nevoie si de aprobarea medicului de medicina muncii?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 18:14, 30 Noiembrie 2011
1. Iata ce spune OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 24
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

2. Iata ce spun si Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 43
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere. Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...
Art. 45
(1) Certificatele de concediu medical pentru sarcinã se elibereazã pentru cel mult 30 de zile calendaristice de cãtre medicul de familie sau de cãtre medicul de specialitate obstetricã-ginecologie, care ia în evidenţã şi urmãreşte pe parcursul sarcinii gravida, pânã la durata maximã prevãzutã de lege.

(2) Certificatul de concediu medical pentru lãuzie se elibereazã de medicul curant de specialitate obstetricã-ginecologie din unitatea sanitarã unde a nãscut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lãuzie pânã la durata maximã prevãzutã de lege se face de medicul de familie care are în urmãrire lãuza.

3. - Asadar tinand cont de cele de mai sus stabiliti impreuna cu medicul data intrarii in concediu de maternitate.
- Medicul de medicina muncii nu are competente in stabilirea datei intrarii in concediul de maternitate.
danut_pisicut a scris:

Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al gravidei si ca aceasta din urma are nevoie si de aprobarea medicului de medicina muncii?



Trebuie de tinut seama ca durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie este de 42 de zile calendaristice,ceea ce inseamna pe cale de consecinta, ca prenatal se pot acorda maximum 84 de zile de concediu(126-42).
Deci ,cu max.84 de zile inainte de data preconizata a nasterii,medicul specialist poate acorda concediu gravidei,in niciun caz nu este nevoie de aprobarea medicului de medicina muncii.

Aprobarea medcului de medicina muncii este necesara doar in cazul concediulu de risc maternal:

"Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical sarcina ioana2525 ioana2525 Buna ziua, Cate concedii medicale am dreptul sa mi iau dpdv legal in perioada sarcinii ? Este un numar maxim ? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Concediu medical pt. viitoare mame? Mr. Eugen Mr. Eugen Din cauza unei iminente de avort, sotia mea este blocata in casa de la 1.ian.2010. Copilul se va naste in luna iunie-iulie speram; am intrebat la biroul ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie ContSters175780 ContSters175780 Buna ziua, Intrebarea se refera la cele 126 de concediu de sarcina si lauzie. Sunt la a 2-a sarcina si medicul de familie care imi elibereaza concediul ... (vezi toată discuția)