avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... protejare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

protejare mostenire

Buna ziua,
neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de vanzare/cumpatare, … ) proprietatea dansei fara sa fiu instiintat? Sunt singurul mostenitor dupa decesul tatalui meu si relatia mea cu dansa nu este una prea buna din cauza unui unchi (sotul sorei ei). Mai mentionez ca proprietatea pe care o detine ii posibil sa fie numai a dansei (dobandita dupa decesul bunicului).

recent, strabunica mea a decedat si bunica intentioneaza sa renunte la mostenire in favoarea unchiului. Am vreun drept de la strabunica daca bunica renunta?

multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 14:04, 12 August 2010
De la strabunica nu, atata timp cat bunica traieste ( bunica e mostenitoare si fratii/surorile ei daca exista).

Dar succesiunea dupa bunic s-a facut?
bunica poate vinde sau dona partea dansei cui doreste.
Multumesc pentru raspunsuri,

Bunica si bunicu s-au despartit si recasatorit în tinerete. Dupa moartea bunicului, tatal meu a obtinut drepturile convenite de pe ramura bunicului. Dupa ce bunica a ramas vaduva dupa a doua casatorie si dupa partaj, tatal meu a început sa faca diverse învestiti pe proprietatea bunicii cu credinta ca ii va ramane ca unic mostenitor. Asa am crezut si eu, dar dupa o stare de depresie a bunicii si înaintarea ei în varsta unchiul prin influenta schimba cursul normal al lucrurilor prin renuntarea la mostenire si cedarea proprietatii catre un nepot al unchiului.

pot face ceva legal în acest sens? dar dupa decesul bunicii?

multumesc,
Puteti face ceva, dar doar dupa decesul bunicii.
Daca vinde, doneaza fiului sau ii lasa testament puteti sa atacati actul respectiv in instanta. Vanzarea-cumpararea poate fi asimilata donatiei, iar donatia si testamentul pot fi reduse prin actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive.
Sunteti mostenitor rezervatar si aveti dreptul ( pt partea tatalui dvs .) la 1/3 din mostenire.

Pana la deces nu aveti ce face.
Si, daca face alt act, de exemplu contract de intretinere, acesta nu se poate ataca.
Multumesc mult,

Decizia bunicii de a renunta la mostenire poate fi atacata dupa decesul ei? Daca ar exista un testament de la strabunica în care apare si tatal meu (tatal a fost crescut de strabunica) se poate sa fie anulat? Se poate afla si respectiv citit de catre un stranepot testamenul fara a interactiona cu urmasii?

Cu inca o problema va deranjez:

Cum multi ani in urma familia mea a ingrijit o batranica fara copii timp de 3 ani cu speranta ramânerii unui bun al acestea. Din diverse motive (rudele ei indeparte, costul ridicat al intretinerii - dupa un timp dorea hranirea unui numar impresionat de pisici) intelegerea a picat, dar batranita a promis ca dupa moartea ei familia mea va primit o suma de bani si un pamant pentru perioada de ingrijire. Dupa deces, vechini spun ca în testamentul acestea era trecut promisiunea acestia. Ne-am adresat notarului, dar acesta a refuzat sa ne ajute. Din lipsa de bani n-am mai facut nimic la momentul respectiv. Se mai poate face ceva acum? Pot obtine o copie dupa respectivul testament?

Va multumesc pentru timpul acordat

Alte discuții în legătură

Testament vicuta vicuta O persoana din sat nu are copii,frati,parinti sau alte rude apropiate.Fiind vecini mergem des la acea persoana si o ajutam la nevoie. Aceasta apropiere a dus ... (vezi toată discuția)
Testament autentic ContSters424636 ContSters424636 Ingrijesc de un batran in varsta de 80 ani,care ia decedat sotia ,dansul nu are nici un copil,sotia are un copil din prima casnicie,si vrea sa imi faca mie un ... (vezi toată discuția)
Testament realizat inainte de 1989 mottudor mottudor Buna ziua, Vreau sa va prezint o situatie, pentru care eu nu am raspuns. Inainte de decesul bunicului (anul 1984), acesta a facut care mine (nepot), un act de ... (vezi toată discuția)