avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament realizat inainte de 1989
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament realizat inainte de 1989

Buna ziua, Vreau sa va prezint o situatie, pentru care eu nu am raspuns.
Inainte de decesul bunicului (anul 1984), acesta a facut care mine (nepot), un act de donatie, in care nu sunt specificate bunuri, ci doar ca dupa moartea dansului, toata averea i-mi va revenii mie.
Bunicul a avut un singur copil (tatal meu), iar eu mai am un frate.
Inainte de 1989, bunicul detinea doar o casa si o gradina, dupa 89, o data cu primirea pamanturilor, acesta are pe rol mai multe parcele.
Intrebarea mea este: Cum in actul de donatie nu sunt trecute nici casa, nici pamanturile (bunicul murind inainte de 89), dupa decesul bunicului nu s-a deschis succesiunea, singurul act ramane acel testament, fratele meu are dreptul la ceva din rolul bunicului? (Mama noastra a decedat inaintea tatalui, la succesiune tatei i a revenit din partea mamei 2/8, mie 3/8 si fratelui 3/8. Tatal nostru a decedat si el, fratele meu a deschis succesiune dupa tata (eu am renuntat la tot in favoarea fratelui). Noi ca frati ne intelegem bine, am stabilit ca eu opresc ce este al bunicului si el ce este al parintilor, numai ca el a deschis succesiune dupa parinti. Eu nu am deschis succesiunea dupa bunic finca nu am considerat necesar, daca noi ne intelegem bine, dar acum, noi suntem batrani si poate nepotii mei (din partea fratelui) vor sa-si ceara dreptul.
Au drept la averea bunicului (nici dupa bunica nu s-a facut succesiunea, ea murind inaintea bunicului)
Ideea este ca tatal dumneavoastra in calitate de mostenitor direct al tatalui dumneavoastra este mostenitor rezervatar, ceea ce inseamna ca indiferent de ce testament ar fi incheiat bunicul, o parte ii revine tatalui dvs. Si acea parte in cazul unui mostenitor este de 1/2.
Deci in urma testamentului, dumneavoastra nu puteti lua decat 1/2 din averea bunicului.
Apoi ati fi luat cu fratele cotele ce va reveneau dupa tata, dar daca ati renuntat, e ca si cum ia el si legal ramaneti numai cu 1/2 din averea bunicului.
Cata vreme fratele dvs. este in viata , copii sai nu au nici un drept asupra mostenirii bunicului dvs. respectiv , strabunicul lor. Testamentul va este de folos , daca fratele dvs. moare. E de preferat sa faceti succesiunea, va scuteste de neintelegeri si probleme.
Deci ce am inteles eu:
Bunicul (cel care a facut testamentul) oricum nu avea 100%, o parte ii ramanea si bunicii, cu toate ca aceasta a decedat inaite de a se face testamentul.
Mostenitorii legali ai bunicii sunt: 50% bunicu si 50% tatal nostru - dar nu s-a facut succesiune.
Din total, teoretic, tatal nostru are 25% si bunicul 75%.
Dupa moartea bunicului, chiar daca acesta a lasat prin testament ca eu as fi mostenitor, legea nu-mi da dreptul la cei 75%, cota parte fiind ai tatalui meu.
Cum in succesiunea facuta dupa tatal meu, chiar daca pe acea vreme in succesiune se tredea decat curtea si constructiile, eu am cedat in favoarea fratelui, astazi, daca el, sau supa moartea lui, mostenitorii, vin sa-si ceara drepturiel, este posibil sa obtina 50%.
SPER CA AM INTELES BINE
Solutia este, cum nu s-au pus astfel de probleme, sa mergem la un notar, sa renunte fratele in favoarea mea si totul se clarifica.
Da, este bine ca inca din timpul vietii sa rezolvati problema actelor pt. a nu-i incurca si mai mult pe copii.Daca dvs. ati renuntat in favoarea fratelui si daca acum sunteti in relatii bune, este bine sa mergeti la notar pt. ca si fratele sa renunte in favoarea dvs.Asa aveti si actele aranjate si toata lumea e multumita.
Eu zic ca lucrurile stau asa: La data decesului bunicii , daca bunurile erau comune, bunicul a ramas cu 5/8 iar tatal cu 3/8. Tatal fiind mostenitor rezervatar, bunicul trebuia sa lase 5/16 tatalui. Deci Dvs de la bunic nu puteati primi teoretic mai mult de 5/16 (adica jumatate din cate mai avea bunicul). La decesul tatalui, Dvs aveati teoretic 5/16 la care se adauga 11/32 partea Dvs mostenita de la tata iar 11/32 reprezinta partea fratelui. Asadar in acest moment ati avea Dvs 21/32 iar fratele 11/32. Preferabil ar fi sa faceti o intelegere la mediator in care sa impartiti proprietatile intr-un mod convenabil si pe care sa o consfintiti in instanta deoarece veti plati taxe de timbru mult mai mici. Este bine sa clarificati problema cat mai curand ca sa evitati conflicte ulterioare intre mostenitori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamuriri legate de mostenire baderca2 baderca2 V-as ruga daca puteti sa ma lamuriti intr-o speta. Tatal meu a murit acum 4 ani (nu am facut succesiunea), iar mama mea acum 4 luni si a ramas casa parinteasca ... (vezi toată discuția)
Cota rezervatarului grobianu grobianu Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme: - tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).; - ... (vezi toată discuția)
Mostenitori si cotele ce le revin Marius275768 Marius275768 A murit mama, apoi a murit fratele si apoi a murit tata si eu am ramas singura. Fratele meu nu a fost casatorit dar are 2 copii legitimi. Dupa moartea mamei si ... (vezi toată discuția)