avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 290/2003
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 290/2003

Buna ziua

Am rugamintea daca ma poate ajuta cineva. Incerc sa sintetizez:
1. anul 2003 - am depus cererea la Prefectura insotita de inscrisurile necesare
2. anul 2007 - decembrie, obtin in sfarsit hotararea comisiei judetene - am fost multumita, deci nu am contestat-o
3. februarie 2008 trimit cerere la ANRP impreuna cu dovada contului deschis la BCR in vederea efectuarii primei transe
4. aprilie 2008 primesc raspunsul standard al ANRP - invoca art. 10 alin. (2) din Legea 290/2003 - deci termenul este 1 an pt. prima transa. Ma conformez si astept
5. februarie 2009 - solicit ANRP-ului respectarea si aplicarea art. 10 alin. (2), respectiv art. 18 alin. (4) si (5) lit. c
6. Primesc raspunsul in termen util: nu am facut dovada proprietatii . Inteleg ca nici nu au lecturat inscrisurile depuse la dosar. Altfel ar fi observat ca am depus extrasul din arhiva de stat Cernauti (tradusa si autentificata), declaratia a doi martori si declaratia mea, toate autentificate
6. revin cu cerere la ANRP in mai 2010
7. primesc raspunsul: invoca art. 10 alin. (2) din Legea 290 si art. 18 alin. (5) din Norme. Deci, in limita sumelor aprobate anual....etc. Cel putin nu mi-au mai invocat lipsa vreunui act.
8. suparata, merg la un domn Senator in audienta. Sunt bolnava, trebuie sa ma operez, nu mai pot astepta, etc
9. surpriza: primesc raspunsul ANRP: NU AM FACUT DOVADA REFUGIULUI. . Ce sa mai spun? La dosar au o adresa de la Ministerul de Interne - Arhivele Nationale - Directia judeteana Arad, adresa din anul 2003 prin care ma instiinteaza ca din 20 000 de persoane refugiate ei detin numele doar a cca 2000 deoarece nu detin arhiva Biroului Expulzatilor si Refugiatilor Arad deoarece aceasta a fost distrusa in bombardamentul din 3 iulie 1944.

Asa ca nu mai pot astepta la bunul simt al ANRP. Vad ca ei nici macar nu citesc dosarele.

Intrebarea este: pot actiona in contencios A.N.R.P. pt. ca nu a emis o decizie de plata si nici nu au solicitat revocarea hotararii emise de comisia judeteana?
Hotararea emisa de comisie dateaza din decembrie 2007
Va rog un sfat.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sorincapitanescu , utilizator 13:19, 14 August 2010
da, puteti actiona ANRP in judecata. numai sa va incadrati in termenul pt contestatii prevazut expres de lg 290/2003.
da, ii puteti actiona in judecata pe obligatia de a face
Va multumesc pentru timpul acordat si indrumari.
Pentru av. athe: precizez ca nu am formulat contestatie la hotarare tocmai pt. ca nu am vrut sa pierd timp in plus. Asa ca m-am multumit cu aceasta hotarare a comisiei judetene.

Pentru d-nul av. Petre: multumesc pentru raspunsul la obiect. Voi asculta indrumarile Dvs.

O zi buna tuturor
Deci inteleg ca aveti o Hotarare a Comisiei judetene ptr aplicarea Legii 290/2003, emisa in decembrie 2007. Dvs ati depus cererea de efectuare a platii in februarie 2008.
Daca trebuia sa va faca plata in 2 termene, in doi ani consecutivi, prima transa trebuia facuta pana in februarie 2009, iar a doua transa pana in februarie 2010. Daca suma despagubita trebuia sa o faca intr-o singura transa, termenul era pana in februarie 2009. In ambele cazuri termenele au fost depasite.
Dvs.:
-ii NOTIFICATI ca au depasit aceste termene, si sa va efectueze plata despagubirilor conform Hotararii comisiei judetene, actualizata cu indicele de inflatie de la data nasterii dreptului pana la efectuarea platii;
-daca in termenul legal de raspuns de 30 de zile nu va dau nici un raspuns sau va dau un raspuns devaforabil (nu sunt bani, nu faceti dovada refugiului sau alt raspuns in afara de efectuare a platii) ACTIONATI ANRP-ul IN JUDECATA la TRIBUNALUL din raza dvs. de domiciliu, sectia: Contencios administrativ si fiscal, Obiect: obligatia de a face. De moment ce dvs aveti o hotarare emisa de Comisia judeteana si nu ati contestat-o, dansii (ANRP-ul) nu au decat obligatia de a va face plata (si nu altceva, ex: revocare, etc).
Veti castiga. ANRP-ul va face recurs (la Curtea de Apel). Il veti castiga si acolo. Veti investi hotararea cu titlu executoriu, veti merge la un executor judecatoresc (neaparat din Bucuresti, pt ca acolo are sediul ANRP-ul).
Eu am trecut aceste etape si am ajuns la executor (tot pe Legea 290/2003).
Multumesc sorincapitanescu.
Plata trebuia efectuata in 2 transe in 2 ani consecutivi. Sa inteleg ca oricum trebuie sa fac procedura prealabila, chiar daca ultimul raspuns de la ANRP l-am primit in data de 31.05.2010 prin care imi solicita dovada refugiului ? (aceasta dovada este la dosar)
Cererea mea si audienta la d-nul senator nu este dovada prealabila?
Ma gandeam ca nu mai trebuie sa fac o notificare. Asta inseamna ca mai pierd cel putin 1 luna, iar termenele la Tribunal se da la cca. 5 luni de la introducerea actiunii.
Va multumesc din nou pentru amabilitate

Alte discuții în legătură

Contestatie legea 290/03 MihaiBucur MihaiBucur Buna seara! Am o speta pe Legea nr. 290/2003 referitoare la despagubirile pentru bunurile ramase in Basarabia si nu stiu exact unde as putea inainta cererea de ... (vezi toată discuția)
Legea 290/2003 imbroserv imbroserv In februarie 2008 bunica mea , a primit o Hotarare a comisiei Judeţene Buzău conform Legii 290/2003 prin care se despagubeste pierderea bunurilor prin ... (vezi toată discuția)
Legea 290/2003 iulian nicu iulian nicu as dori un raspuns din partea avocatnet ,cu privire la problema mea; am dosarul depus la anrp din luna martie/2007cu decizie ,hotarire,dovada refugiului si ... (vezi toată discuția)