avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... dobanda de referinta variabila banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

dobanda de referinta variabila banca

Buna ziua,
Nu stiu daca am gasit categoria potrivita din forum, dar va expun totusi urmatoarea speta.
Am un contract de credit imobiliar cu ipoteca incheiat cu bcr in 2008(credit luat in euro), dobanda fixa in primul an apoi dobanda de referinta variabila. Ma nemultumeste aceasta dobanda de referinta variabila interna a bcr-ului care nu se stie cum se calculeaza si dupa ce indici de referinta. In contract este precizat la capitolul ,,dobanzi,, ....Dupa experirarea perioadei in care dobanda este fixa, dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 0 puncte procentuale`. In ANEXA la acelasi capitol ,,dobanzi,, se specifica<Pe parcursul derularii creditului, nivelul dobanzii curente variabile se modifica in functie de evolutia dobanzii variabile de referinta BCR/indicelui de referinta LIBOR/EURIBOR/BUBOR~~
Intrebari
1. Cata acoperire legala are aceasta clauza prin care banca isi stabileste dobanda de refrinta, nu se stie cum, intrucat nimic nu face referire in contractul de credit la vreo formula de calcul sau vreun indice de referinta, desi in anexa se specifica ..dobanda curenta variabila se modifica in functie de evolutia dobanzii variabile de referinta BCR/indicele de referinta LIBOR/EURIBOR...? Poate fi interpretata aceasta ca fiind o clauza abuziva sau orice altceva de care sa ma folosesc, in eventualitatea introducerii unei actiuni in justitie?
Mentionez ca in prezent aceasta dobanda variabila afisata la sediile BCR este de 8,9 si sta la acest nivel de prin 2008. Oare in aceasta perioada costurile banci nu au inregistrat nicio ,,evolutie,, in sus sau in jos?!.
2. In conditiile OUG 50/2010, care obliga bancile sa asigure conformitatea contractelor cu dispozitiile acestei ordonante, tinand seama de speta expusa, care ar trebui sa fie(legal vorbind) pozitia si oferta BCR-ului?
3.Pentru a-mi sustine cauza, evident ca sunt nemultumit de serviciile BCR-ului, care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i urmez? Ce ma sfatuiti sa fac?

In speranta ca voi primi raspunsuri pertinente, profesionist,
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: tuscky , utilizator 10:20, 20 August 2010
Sint intr-o situatie asemanatoare doar ca eu am creditul din 2007 la BT. Va spun cum am procedat eu: am facut cereri de recalculare a dobinzii in functie de politica monetară a BNR şi de evoluţia indicilor monetari (Euribor, in cazul nostru). Mi s-a diminuat dobinda de la 10.75 la 9.75 si apoi la 9.25. In ultima cerere (a III-a) am solicitat sa mi se explice care este formula de calcul dupa care se stabileste dobinda deoarece mi se parea prea mare comparativ cu valoarea Euribor-ului si cu celelalte dobinzi practicate pentru creditele noi. Aceasta cerere am inregistrat-o la sediul bancii in luna mai si nici pina acum nu am primit raspuns oficial. De cite ori am sunat sau am fost la banca mi s-a spus ca este pe "traseu", ca urmeaza sa primesc raspunsul in citeva zile si tot asa. Mai nou, vorbind cu cineva, am auzit ca un client de la o alta banca a dat banca in judecata pentru ca n-a primit raspunsul in 30 de zile si a fost despagubit cu o suma destul de mare. Ma gindesc sa merg si eu la OPC, sa trimit o sesizare la Banca Nationala dar tot ezit ca nu stiu daca voi gasi rezolvare si mai rau ma enervez.
Prin urmare, primul pas este sa faceti o cerere prin care sa solicitati formula de calcul a dobinzii (asta daca nu este clar specificata in contract). Dobinda, cf. OUG 50/2010 trebuie sa fie de genul "Euribor la 3/6/12 luni + o marja a bancii (clar definita ca valoare, de ex.: 7.5)". Atentie: cererea trebuie inregistrata la banca (numar de inregistrare cu data la care a fost depusa) pentru a avea dovada in cazul in care ajungeti sa-i actionati in instanta. Urmatorul pas ar fi vizita la OPC-ul din orasul dumneavoastra si, am mai gasit sugerat aici pe forum, o sesizare la BNR.
Va doresc succes!... si poate urmez si eu pasul final pe care vi l-am indicat :)
Este un inceput si va multumesc. Astept si parerea unui profesionist.
Din pacate, avand in vedere raspunsul ANPC la solicitarea Asociatiei Romane a bancilor (accesati linkul - [ link extern ] .
Totusi, aveti posibilitatea sa faceti credit de refinantare la aceeasi banca, profitand astfel de noile produse (f bune de altfel) pe care le au acum. Va doresc succes!
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2010
Irene71, utilizator
Si totusi..raspunsul ANPC-ului nu este lege, doar o recomandare. M-am gandit si la refinantare dar ce sa mai aduc ca si garantie? Poate doar garantia ca voi fi cu fidelitate indatorat bancii#-o
Multumesc pentru informatie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar la banca florenta_22 florenta_22 In primul an am avut rata fixa 302 euro/ luna, am \"prins\" o oferta cu dobanda curenta de 5.8 %/an, in anul urmator-2009 ne-a crescut rata la 446 euro/luna,cu ... (vezi toată discuția)
Credit bancar - sfaturi cosovi cosovi buna ziua ! in ianuarie 2008 am achizitonat un apartament prin credit bancar de la BCR , cu ipoteca de rang I , am avut timp de 12 luni o dobanda fixa de 6.2% ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma cu marja dimoftedumitrusebastian dimoftedumitrusebastian Creditul a fost luat de la (Banca Care Rupe ) in anul 2007 - Maxicredit cu ipoteca si prevede: In contract la punctul 5 scrie \" La data incheierii prezentului ... (vezi toată discuția)