avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligatie plata concediu medical??!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligatie plata concediu medical??!!

Bună ziua,
Un agajat a suferit un accident la domiciliu (şi-a crestat piciorul în timp ce tăia lemne). Societatea este obligată să-i plătească medicalul ? Dacă NU, pentru zilele în care lipseşte cum figurează pentru societate, iar dacă DA, vă rog să mă ajutaţi cu ceva sfaturi în legătură cu calculul şi înregistrările contabile şi pentru ambele cazuri dacă se poate şi baza legală.
Ajutor!!!!! vă rog mâine vine omul cu medicalul şi eu sunt în pom……..
Mulţumiri anticipate, o zi frumoasă şi o săptămână uşoară!
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 21:33, 8 Octombrie 2007
In primul rand ca nu dai suficiente amanunte in legatura cu vechimea in munca a salariatului. Daca acesta are lucrata 1 luna in ultimele 12 luni ( 20 zile), atunci beneficiaza de indemnizatia pentru concediul medical.
Locul unde s-a produs accidentul conteaza doar in cazul stabilirii daca este sau nu accident de munca, nu se refera la plata acestuia.
In legatura cu calculul C.M. este o alta discutie , cam cat un curs serios de salarizare, nu se poate face aici. Din tot ceea ce se cheama caculul sariului, stabilirea indemnizatiilor aferente diferitelor tipuri de c.m. este cea mai grea parte. Mai usor ar fii folosirea unui program de salarii, in situatia ta. Dar imi imaginez ca nu ai asa ceva. Fapt pt. care iti spun ca pe certificatul medical sunt cateva elemente care , daca nu sunt completate, sau nu sunt corect completate, risti ca CAS sa refuze plata partii din cm care se suporta de catre acestia. Este complicat, asa ca te sfatuiesc sa apelezi la cineva care chiar iti poate explica cu certificatul in mana. Trebuie sa stii si faptul ca certificatele medicale este obligatoriu sa fie depuse la angajator pana la data de 5 a lunii, pentru certificatele din luna anterioara. Adica daca certificatul este pentru luna septembrie, trebuia depus pana la data de 5 octombrie la unitate.Daca insa angajatorul a fost instiintat poate sa primeasca in timp util pentru intocmirea statului de plata, ca gest de omenie, desigur.Pe certificat se pune stampila angajatorului, in rubrica din stanga sus.sunt atat de multe lucruri de spus, ca este imposibil a fii ajutat pe forum.
Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2007
adelaida_07, utilizator
concediul medical se plateste de catre societate, indiferent de locul accidentului, si se compenseaza cu CAS-ul=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea codului de indemnizatie din 01 in 03 GELUsoltan GELUsoltan Buna ziua! in luna februarie am suferit un accident de munca in urma caruia am ramas fara un picior (amputare coapsa dreapta) iar medicul mi-a emis concedii ... (vezi toată discuția)
Impozit salariu pe perioada prenatalului . MihaelaRogojinaru MihaelaRogojinaru buna ziua este adevarat ca daca din luna a 7-a imi iau concediul prenatal firma nu mai plateste impozitul la stat pt salariul meu?? si ca bani pe care ii voi ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu vrea să îmi mai plătească concediul medical în urma unui accident de munca nedeclarat. ce soluții am, și ce demersuri pot face? Adrian Pana Adrian Pana Buna ziua. Am suferit un accidenr de munca in Octombrie 2017, sunt in concediul medical pana in iulie 2018. Problema este ca angajatorul nu mai vrea sa ... (vezi toată discuția)