avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... schimbarea codului de indemnizatie din 01 in 03
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

schimbarea codului de indemnizatie din 01 in 03

Buna ziua!
in luna februarie am suferit un accident de munca in urma caruia am ramas fara un picior (amputare coapsa dreapta) iar medicul mi-a emis concedii medicale cu codul 06 pe perioada internarii si cu codul 01 pana la primirea FIAM-ului in luna august.
pentru schimbarea codului in 03 am nevoie de concediile medicale in original ( pe care le-am depus la firma angajatoare ) insa angajatorul refuza sa-mi trimita aceste concedii pe motiv ca nu este treaba lor.
am luat legatura cu casa de sanatate ; dar ei pot elibera aceste concedii doar firmei care le-a si depus.
Ce trebuie sa fac in acest caz pentru a intra in posesia concediilor medicale daca firma angajatoare nu vrea sa faca cerere la casa de asigurari . Este o lege care obliga firma angajatoare sa-mi elibereze aceste concedii sau ce pot face ?
eu am fost amputat la spitalul Galati accidentul a avut loc la Braila iar firma angajatoare are sediul in Ilfov si nu stiu cum sa procedez.
Va multumesc cu respect
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:53, 5 Octombrie 2018
Solicitati firmei, in scris, cu nr. de inregistrare/ data sa faca demersurile necesare pentru schimbarea codului pe certificatele medicale pe care le-ati depus la firma. ESte obligatia firmei pentru a putea completa corect, la zi, formularul FIAM pana la declararea invaliditatii. Scrisul responsabilizeaza.
Daca firma nu se va ocupa sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data in sensul ca firma nu a raportat corect in FIAM numarul de zile de incapacitate pana la declararea invaliditatii.
Multumesc pentru ajutor si indrumare !
V-am urmat sfatul si am depus sesizare la ITM, Lucrurile erau foarte simple , angajatorul depunea o cerere la CAS Ilfov pentru solicitarea concediilor medicale pt incadrare in accident de munca si schimbarea codului din 01 in 03, mi le trimitea ca mai departe eu sa merg la medicul specialist ortoped sa schimbe codul de indemnizatie si apoi eu le trimiteam la angajator pentru recuperarea celor 25% diferenta de plata.
Dar cand e rea vointa apelam la oameni ca dvs. ca sa gasim rezolvare .
De un astfel de tratament am parte de la firma angajatoare de 8 luni de la accident, Ce-i intereseaza pe ei ca la 44 de ani am ramas fara un picior si nu-mi pot permite o proteza?
Va multumes cu respect! sigur v-oi mai apela la sfatul dvs.
Nu dvs. trebuie sa mergeti la ortoped sa schimbati codul concediului medical ci angajatorul.
Puteti sa contactati un avocat specializat in AM care in functie de mentiunile din PV de cercetare al AM de catre ITM (ma refer la responsabilitati in producerea evenimentului) va poate sfatui sa deschideti actiune impotriva firmei si sa cereti daune materiale si/ sau daune morale, dupa caz.
Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP mentioneaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
La lit.e) intra si protezele. Faceti demersuri la CJASanatate.
Toate cele mentionate la art.18 se platesc de catre CJPensii din Fondul national unic la care contribuie obligatoriu, lunar, toti angajatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca si cm Maryanariana Maryanariana Buna seara. Pe data de 27/01/1017,am suferit un accident de munca ,in timpul serviciului care sa soldat cu fractura cominutiva mana stanga ,plagi ... (vezi toată discuția)
Schimbare cod indemnizatie din 01 in 03 (concediu medical accident de munca) MrFlumf MrFlumf Buna ziua, Am suferit un accident [i](ulterior declarat de munca)[/i] in urma caruia mi-am rupt mana. Initial am primit de la urgente un concediu medical ... (vezi toată discuția)