avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O mostenire si incurcaturi generate de comunisti...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O mostenire si incurcaturi generate de comunisti...

La moartea tatalui meu se constata prin act notarial ca dupa urma lui nu a ramas avere, masa succesorala revenindu-i mamei ca fiind mostenire de la parintii ei. La moartea mamei mele (1984), intreaga masa succesorala i-a revenit mie, fratele meu renuntand la partea lui in favoarea mea, lucru mentionat in certificatul de mostenitor.
In 1991, se emite titlul de proprietate astfel: defunct tata( si nu mama, dar poate asa era inregistrarea la primarie), mostenitori eu si fratele meu. INTREBARI:
1. LA VANZAREA CASEI AL CARUI TEREN ESTE TRECUT IN ACEL TITLU MAI ESTE NECESARA SEMNATURA FRATELUI MEU, CEL TRECUT IN TITLU DAR STRAIN DE MOSTENIRE PRIN RENUNTARE?
2. SE POATE CERE EMITENTULUI TITLULUI DE PROPRIETATE, RECTIFICAREA LUI IN BAZA CERTIFICATULUI DE MOSTENITOR, SAU ?
3. PENTRU CULTURA MEA JURIDICA GENERALA: LA ANUL MOSTENIRII (1984) MASA SUCCESORALA ERA O CASA SI TERENUL EI. DACA ULTERIOR, IN 1991, SI TERENUL ARABIL A FOST RETROCEDAT IAR IN TITLU DE PROPRIETATE APARE SI FRATELE MEU, SE CONSIDERA CA RENUNTAREA LUI DIN 1984 SE REFERA LA ORICE MOSTENIRE POSIBILA, VIITOARE SI NESTIUTA LA MOMENTUL RENUNTARII?

Si cum situatia nu era suficient de incurcata… in 1957 o parte de casa a fost confiscata pentru neplata impozitului agricol. O vreme a functionat intr-o camera cooperativa sateasca. Apoi au plecat, casa ramanand toata in posesia nestingherita a familiei pana azi, dar mentiunea unei fractii din ea ca proprietate de stat se mentine in actele de mostenire si la Primarie. Primaria ne-a sugerat sa facem actiune in instanta pentru reactualizarea datoriei si plata ei (dupa 50 de ani!!!!). Totodata, Primaria ne trimite la instanta dar spune ca nu are ce act sa ne dea pt sesizarea acesteia, si act fara de care nu putem face actiunea, dupa mintea lor. La Primarie nu exista actul doveditor in baza caruia s-a facut conficarea ci doar o insemnare intr-un registru. Tot acest timp am platit impozit pt ea, dar dansii zic ca doar pe partea neconfiscata.
Am sanse sa o recastig prin actiune in constatare, fara nici o reactualizare a datoriei? Altor sateni in situatie identica le-au fost restituite prin decret prezindential nominal, in 1990. Asa a spus Primaria. Conform legilor actuale o datorie se prescrie in 5 ani, dar putem vorbi de asa ceva daca a fost facuta confiscarea?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 17:52, 17 Noiembrie 2007

Parerea mea e sa luati toate actele si sa incercati sa dezlegati problema cu o persoana de specialitate... de la "locul faptei"...
Pe mine una m-ati pierdut de la inceput...

CIPTUNING a scris:

La moartea tatalui meu se constata prin act notarial ca dupa urma lui nu a ramas avere, masa succesorala revenindu-i mamei ca fiind mostenire de la parintii ei.

Ar trebui sa inteleg ca exista un Certificat de mostenitor dupa tata ("act notarial") si ca singurul mostenitor al tatei, conform acestui certificat era doar mama (desi nu pricep in ruptul capului ce treaba avea mostenirea parintilor mamei cu decesul sotului) ??

Si acesta e numai un exemplu de aspect ce trebuie lamurit... Nu veti putea rezolva problema pe forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu ...piedica valensia valensia Mi s-a recomandat pe acest forum ca ar fi bine ca mama mea sa faca o succesiune prin notariat pentru un pamint mostenire de la tatal sau si apoi sa faca ... (vezi toată discuția)
Suntem 3 frați cărora le-a murit tatăl. Știm doar câteva ... sergiumf123 sergiumf123 Suntem 3 frați cărora le-a murit tatăl. Știm doar câteva informații simple despre existența unui titlu de proprietate comun teren arabil. Din păcate ... (vezi toată discuția)
Titlu de propietate ContSters127894 ContSters127894 Buna seara.Bunicii mei au avut cateva hectare cu pamant.Mama este singura mostenitoare(titlul de propietate este pe numele bunicilor decedati). Cum pot ... (vezi toată discuția)