Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actionare in instanta a administratorului asociatiei de proprietari

Buna ziua,

In data de 12 martie 2010 am depus la adminstratie o cerere prin care solicitam sa mi se inmaneze copii de pe documentele justificative ale asociatie (hotarari ale adunarilor generale, statut, act constitutiv, hotarari ale comitetului executiv, procese verbale ale adunarilor generale, etc). Desi initial dl. administrator nici nu a vrut sa primeasca cererea, dupa multe staruinte a semnat cererea (fara a-i da nr de inregistrare). Mentionez aici si faptul ca dl. administrator nu detine acel atestat dat de catre Primarie.

Ulterior am luat legatura cu dl. presedinte al asociatiei (intre timp si-a dat demisia), insa acesta nu stia de nici o cerere.
Tin sa precizez ca nici pana astazi nu am primit un raspuns la cererea mea (cu toate ca au trecut mai bine de 6 luni de la data depunerii acesteia).

Intrebarile mele sunt:
1. Il pot actiona in instanta pe administrator pentru neindeplinirea obligatiilor de servici si pentru rea-vointa (necomunicarea cererii catre presedintele asociatiei si netransmiterea unui raspuns)?
2. Pot obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa il oblig pe acesta sa imi inmaneze copii de pe actele mentionate?
3. Acesta mai poate fi administrator al asociatiei de proprietari desi nu detine acel atestat dat de catre Primarie?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 00:05, 21 Octombrie 2010
In parte aveti dreptate, dar numai in privinta unor administratori. Altii fug cu banii oamenilor sau se trezesc pe tarlaua proprie si se poarta de parca proprietarii le-ar fi slugi. Asa ca, e bine sa pastram balanta echilibrata si sa incercam sa dam raspunsuri pe intrebarile specifice din fiecare caz.

Administratori sunt si oameni bine pregatiti, cinstiti, corecti, dar si hoti, perversi, incompetenti, aroganti....asa cum sunt si proprietari care-si cunosc drepturile, corecti, implicati, stiu in ce loc isi traiesc viata de acasa, dar sunt si proprietari pusi pe ciupeala de la "comun", miserupisti, habarnamisti, carcotasi pusi pe hartuiala.

Daca ajung pe acest forum, incercam sa-i lamurim, care cum poate si cu ce mijloace are, cam cum sta treaba cu asociatia de proprietari, care e menirea ei, cine o conduce, ce tre' sa faca aia de-o conduc sau administreaza, ce drepturi si ce obligatii au prprietarii, cine monitorizeaza asociatiile etc.
Pentru elga50. Cu respect si scuzele de rigoare, raspunsul l-am dat pentru masa mare de utilizatori care aici si aiurea considera acesti administratori in toate felurile. Cine realizeaza ce-am scris, e OK. Eu am incercat saiau legatura cu autorul L.175, dar fara rezultat concret. Pe undeva se intelege faptul ca legea e lege si tre' sa fie aplicata. Punct. restul e tacere.
Referitor la cele scrise de dvs. nu cred ca trebuie sa ne justificam intrebarea. Cu toate acestea... De trei ani de zile ne "chinuim" sa il aducem pe dl in cauza pe un drum al legalitatii prin metode cat se poate de diplomate. I-am dat legislatia, formularele, ne-am oferit sa il ajutam sa realizeze calculele, sa i facem verificarile in locul dansului sau impreuna cu dansul.
Situatia prezenta este datorata unor tratamente absolut lipsite de legalitate, bun simt si civilizatie.
Cu alte cuvinte prefer sa cred ca afirmatiile dvs. au fost facute pentru marea masa a nemultumitilor nepregatiti si comentatori (ceea ce cu toata lipsa de modestie nu e cazul nostru).
virgilic
"Administratorul este persoana din asociatia de proprietari care munceste cel mai mult, duce tot greul, alearga peste tot si in locul presedintelui, iar ceilalti nu stiu decat sa comenteze si sa incasaze salariul (presedinte, cenzor, membrii din comitet). Să va intre bine în cap, nimeni nu este sluga voastră ! Probabil că o să realizaţi asta când nu o să mai vrea să facă nimeni şi această muncă !!!."

Va inselati, sunt chiar f.multi care vor sa faca aceasta munca. Administratorul cunoscut de dvs. nu s-ar mai speti atat daca ar cunoaste, respecta si aplica legislatia. Nimeni nu este de neinlocuit. De ce nu pleaca? Poate ca ar fi benefic si pentru locatari, vor fi nevoiti sa angajeze o alta persoana si s-ar pute sa regrete ca nu au facut-o mai din timp.
@Doru
Revenind la problema dvs.: daca presedintele a fost bolnav, legea spune ca atributiile sunt preluate de vicepresedinte, iar daca indisponibilitatea presedintelui depaseste 90 de zile, atunci se convoca adunarea generala extraordinara si se alege un nou presedinte.
Asadar, este o greseala a comitetului executiv ca i-a permis administratorului sa pastreze acte si sa faca pe duru in asociatie.
Apoi, faptul ca el face si pe cenzorul iar nu este bine. Daca nu aveti cenzor, angajati o firma ca nu costa foarte mult si se ocupa de acest aspect.
Daca am retinut bine, administratorul dvs. nu are atestat. Acesta este un motiv solid sa scapati de el. Sigur, acel atestat nu spune ca daca-l ai te si pricepi. Cunosc administratori fara atestat care sunt mega-profesionisti. Daca tot riscati cu unul fara atestat, fiti cu ochii pe el. Si nu va mai chinuiti sa-l faceti sa respecte legea. Nu o face, aut, sunt o gramada de administratori, chiar si firme care pot face munca lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Componenta comitetului executiv bangy bangy Cum pot afla componenta comitetului executiv al asociatiei de proprietari din care fac parte, daca administratorul si presedintele refuza sa-mi spuna ... (vezi toată discuția)
Lista de intretinere afisata fara controlul dosarului lucian1964 lucian1964 Buna ziua, Ce repercusiuni pot apare asupra Presedintelui de asociatie proprietari,daca nu ia masuri asupra administratorului care afiseaza listele de ... (vezi toată discuția)
Drepturile si obligatiile administratorului bucurescu bucurescu as dori sa fiu lamurit cu o problema; suntem o asociatie care avem pe fiecare scara cate o camera de 18mp folosita ca fiind uscatoria blocului. Pe scara unde ... (vezi toată discuția)