avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... ORDONANTA 50/2010
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

ORDONANTA 50/2010

INERPRETAREA ORDONATEI PRIVIND MARJA FIXA
Buna ziua am contactat in 2005 un credit ipotecar in lei de la banc post ,la inceput dobanda era fixa pe primele 12 luni de 7,9%pe an apoi a trecut la dobanda variabila(nivelul dobanzi variabile este egal cu indicele de referinta al bancii pentru creditul ipotecar acordat in ron plus o marja de 0 puncte procentuale)dobanda binenteles in acesti ani a fluctuat crescand rata cu aproximativ 80% de la 450lei la 720lei.am fost la banca pentru a fi instiintat de actul aditional aferent creditului si am constatat ca marja fixa este de 7,56% pe an,intreband oficiali banci mi-au dat un raspuns evaziv spunand ca aceasta marja este generata de sistem .cerand informati despre calculu dobanzi efective anuale care a ajuns la valoarea de 15,38 nu au vrut sa imi transmita toti coeficienti care insumati aduc la aceasta suma.Mi sa propus sa fac o sesizare catre biroul central de credite la banc post sa imi spun nemultumirile si sa astept ca ma suna ei.In sesizare am specificat ca nu sunt deacord cu aplicarea ordonantei.As dori sa stiu daca am actionat bine si acre sunt pasi care trebuiesc urmati.Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
LAZAR GELU, utilizator
Cel mai recent răspuns: raduallan , utilizator 14:04, 19 Septembrie 2010
Hmmmm ... povesti nemuritoare cu marja generata de sistem ... daca marja din contract este zero, si daca se respecta prevederile OUG 50/2010 (Art. 37 : "In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli:
a) dobanda va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta EURIBOR/ROBOR/ LIBOR/rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul poate adauga o anumita marja, fixa pe toata durata derularii contractului") , sunteti un om fericit ... veti avea dobanda, conform OUG50, doar euribor-ul. Chiar daca Protectia Consumatorului spune, neoficial, ca banca poate pastra actuala asa-zisa marja, care include tot felul de costuri aberante si nejustificate, ACEST LUCRU NU E PREVAZUT NICIUNDE IN OUG 50. Deci nu este legal ... Cum banca dvs. nu va accepta nici in ruptul capului marja zero, trebuie data in judecata. Eu zic ca merita, e vorba, totusi, de sume importante, platite nejustificat pe toata durata creditului. Pe internet gasiti tot felul de grupuri organizate, pt aproape fiecare banca, unde va puteti inscrie pt. a o actiona in judecata. Insa primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa faceti o plangere la Protectia Consumatorului.
Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
ContSters93450, utilizator
Dumneavoastra, la incheierea contractului trebuia sa aveti suficiente informatii care sa va arate modul in care va evolua dobanda creditului. Vorbim asadar de o deficienta de informare pe care cei de la protectia consumatorului o pot constata si sanctiona, fiind in speta o contraventie continua.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect: problema care ne omoara pe toti azi....si totul trebuie facut f.f.f.repede vatajita mihaela vatajita mihaela UG 50/2010.Am un credit ipotecar in EURO luat in 2006 de la Banc Post; in primul an cu dobinda fixa, apoi variabila.Dobinda variabila fiind calculata dupa ... (vezi toată discuția)
Majorea marjelor fixe este sau nu legala? anca_197 anca_197 buna ziua! sunt titulara a doua contracte de credit in lei si in euro la Banca Romaneasca din anul 2008.La contractul in euro dobanda se compune din marja ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar la banca florenta_22 florenta_22 In primul an am avut rata fixa 302 euro/ luna, am \"prins\" o oferta cu dobanda curenta de 5.8 %/an, in anul urmator-2009 ne-a crescut rata la 446 euro/luna,cu ... (vezi toată discuția)