avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... obligativitatea plangerii prealabile
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

obligativitatea plangerii prealabile

este obligatorie plangerea prealabila la atacarea unui act administrativ privind eliberarea din functie (dispozitia de primar) ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:04, 19 Septembrie 2010
Buna seara .
Avand in vedere ca este un act administrativ ,cred ca este necesara plangerea prealabila.
Marius Bote .
Legea 554/2004, CAPITOLUL II, Procedura de solutionare a cererilor in contenciosul administrativ

Procedura prealabila

Art. 7. - (1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia.
... "eliberarea din functie"... hmm ... eu inteleg ca e vorba de raporturi de munca si nu de act administrativ!
Car3men a scris:
... "eliberarea din functie"... hmm ... eu inteleg ca e vorba de raporturi de munca si nu de act administrativ!

Prin eliberare din functie, unui functionar public ii inceteaza raporturile de serviciu cu institutia. Incetarea raporturilor de serviciu se face prin act administrativ.

Art. 97 - Legea nr. 188/1999
Incetarea raporturilor de serviciu ale functionarilor publici se face prin act administrativ al persoanei care are competenta legala de numire in functia publica si are loc in urmatoarele conditii:
............................
c) prin eliberare din functia publica.


Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Si atunci, acest act administrativ se ataca pe calea contenciosului administrativ sau se supune legislatiei dreptului muncii, atacandu-se la instanta de litigii de munca?

Alte discuții în legătură

Decizie suspendare functionar public tofancatalin tofancatalin In cat timp poate contesta un functionar public decizia de suspendare din functie? (vezi toată discuția)
Competenta materiala ionu roman ionu roman Litigiile privind functionari publici- litigii de munca sunt de competentza Curtii de Apel sau a tribunalului? are Tribunalul competenta exclusiva pe ... (vezi toată discuția)
Temeiul legal al termenului de contestare a sancþiunii disciplinare dispuse în cazul unui funcþionar public Laurys Laurys Buna ziua, Ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este termenul in care poate fi contestata decizia de sanctionare disciplinara aplicata prin ordin ... (vezi toată discuția)