avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Temeiul legal al termenului de contestare a ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Temeiul legal al termenului de contestare a sancþiunii disciplinare dispuse în cazul unui funcþionar public

Buna ziua,

Ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este termenul in care poate fi contestata decizia de sanctionare disciplinara aplicata prin ordin al ministrului unui functionar public ?

Ma intereseaza in mod deosebit textul de lege care stabileste acest termen.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cezar augustin Dinu , Avocat 17:49, 24 Ianuarie 2013
Art. 80 din Legea nr.188/1999 : Funcţionarul public nemulţumit de sancţiunea aplicată se poate adresa instanţei de contencios administrativ, solicitând anularea sau modificarea, după caz, a ordinului sau dispoziţiei de sancţionare.

Art. 7 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ prevede că, înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, (...) revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.
Termenul de introducere a acţiunii în contencios administrativ este, de asemenea statuat prin Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, art. 11 alin. 1, de unde rezultă că cererile prin care se solicită anularea sau modificarea, după caz, a ordinului sau dispoziţiei de sancţionare se pot introduce în 6 luni de la data comunicării deciziei motivate prin care şeful ierarhic superior celui care a aplicat sancţiunea se pronunţă asupra contestaţiei functionarului sancţionat sau de la data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii

Întrucât legea specială nu prevede dispoziţii speciale cu privire la termenul de sesizare sau instanţa competentă, material sau teritorial, apreciem că devin incidente dispoziţiile dreptului comun în materie.

Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns. In speta nu e neaparat vorba de un politist, insa rationamentul pe care mergeti este cel pe care l-am abordat si eu. Intr-adevar in nici in L 118/1999 si nici in HG 1344/2007 privind normele de organizare si functionare a comisiilor de disciplina nu se precizeaza vreun termen de contestare
.
Avand in vedere ca actul de sanctionare din speta noastra (ordinul ministrului) reprezinta un act administrativ, termenul de contestare si caile de contestare nu pot fi decat cele avut in vedere de art. 7 (1) si art. 11 (1) L 554/2004.

In ordinul de sanctionare pe care il avem insa se mentioneaza ca acesta poate fi contestat in termen de 30 de zile la Curtea de Apel (nu la emitent). Evident ca nu suntem tinuti de mentiunile inexacte din ordin ci de prevederile legale, insa m-am gandit ca poate exista niste termene speciale re: termen contestare sanctiune disciplinara functionar public.

Cum vi se pare rationamentul de mai sus?
Nu exista reglementari speciale privind termenul de contestare .. insa daca tinem cont de prevederile art.117 din Legea nr.188/1999 - dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu reglementările de drept comun civile, administrative sau penale, după caz, în măsura în care nu contravin legislaţiei specifice funcţiei publice - , atunci putem spune ca termenul de contestare a unei decizii de sanctionare este de 30 de zile de la data comunicarii deciziei .. in acest sens, decizia se va ataca direct la instanta de contencios administrativ.
Părerea mea este că trebuie, înainte de a vă adresa instanţei de contencios administrativ, să parcurgeţi procedura prealabilă prevăzută la art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. Potrivit art. 51 din HG nr. 1344/2007 privind normele de organizare şi funcţionare a comisiilor de disciplină, funcţionarul public nemulţumit de sancţiunea disciplinară aplicată o poate contesta, în condiţiile legii, la instanţa de contencios administrativ competentă. Întrucât nu există termene şi condiţii prevăzute în legislaţia specifică funcţiei publice, devin aplicabile dispoziţiile Legii nr. 554/2004.
Gabriela,
Ceea ce ai citat din HG se contrazice cu art.80 din Legea nr.188/1999 citat mai sus de mine.

Ori din cate stiu o HG nu poate modifica o Lege.
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Sanctionare disciplinara functionari publici costache80 costache80 Va rog sa-mi spuneti care este termenul in care se poate contesta o sanctiune disciplinara aplicata unui functionar public de conducatorul unei institutii ... (vezi toată discuția)
Decizie de sancþionare cu mustrare scrisã - termen de contestare iuriana iuriana Aş dori sa-mi spuneţi care este termenul de contestare a unei decizii de sancţionare cu Mustrare scrisa a unui funcţionar public (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei procedurii prealabile DIA63 DIA63 Sunt functionar public si am fost sanctionat disciplinar,am primit decizia de sanctionare in care era trecut termenul de 30 de zile in vederea contestarii la ... (vezi toată discuția)