avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 290/2003 - actiune in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 290/2003 - actiune in instanta

Buna ziua !
Ma numesc Culcer Ruxandra si am niste nelamuriri in legatura cu Legea 290/2003 (restituirea proprietatilor refugiatilor din Basarabia, etc...). Multumesc mult oricui imi poate raspunde. Deci :
1. Dosarul in cauza a ajuns demult la ANRP (Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor) Bucuresti, dar in ciuda faptului ca s-a depasit termenul legal in care trebuia sa fi primit despagubirile banesti, nu mi-a fost trimis nici macar TVN (Titlul de Valoare Nominala) care trebuia trimis de ANRP. La telefon mi se spune ca sunt prea multe dosare si nu au timp, sfatuindu-ma sa astept. Am decis sa actionez ANRP in instanta pentru a-l obliga sa-mi emita TVN-ul. Imi poate spune cineva daca pe Legea 290 se plateste timbru de judecata ? Deasemenea, considerati ca actiunea in instanta trebuie sa se adreseze Judecatoriei locale, sectia civila, sau la alta sectie ? V-as fi recunoscatoare pentru orice informatii pe acest topic.
2. Credeti ca este posibil ca ANRP (Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor) sa transforme automat cuvenitele Titluri de Valoare Nominala (TVN) in actiuni la Fondul Proprietatea, avand in vedere ca ultimul a fost listat recent la BVB si pe pietele internationale ? Aceasta in pofida faptului ca titularul cererii a optat pentru despagubiri in bani ? In caz ca DA, ar putea fi ANRP actionat in instanta si Ministerul Finantelor obligat sa despagubiri banesti ?
Inca odata multumesc oricui imi poate raspunde ceva, ca si pentru orice alte informatii pe acest topic.
Cel mai recent răspuns: mobexport , utilizator 15:49, 26 Decembrie 2010
Stimata doamna, sunteti in eroare cu multe dintre informatiile pe care le-ati postat aici:
1.- In cazul Legii 290/2003 nu se elibereaza TVN, acelea se aplica numai celor despagubiti pe legea 10.
2. Pentru a actiona in instanta ANRP nu se plateste timbru juduciar, intrucat, fiind vorba de o autoritate publica, initiati actiunea pe legea contenciosului administrativ. Actiunea se poate initia fie la Tribunalul Judetean unde aveti domiciliul, fie la Tribunalul Bucuresti, unde are sediul ANRP (sa depuneti actiunea la registratura sectiei de contencios administrativ).
3. ANRP nu va transforma in veci despagubirile banesti in TVN, nu se aplica aceasta regula la Legea 290.
4.- Ministerul de Finante nu are calitate procesuala activa, singurii pe care au calitate procesuala este ANRP, numai pe ei trebuie sa-i actionati in judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
Alin Popescu, administrator
oltenita4 are dreptate. Ascultati-i sfatul. Cu o singura mentiune: efectuati procedura prealabila - care este obligatorie - dupa care actionati ANRP-ul in instanta - sectia contencios administrativ. Daca nu efectuati procedura prealabila, riscati invocarea acestei exceptii si riscati sa pierdeti procesul.
Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 290/2003 imbroserv imbroserv In februarie 2008 bunica mea , a primit o Hotarare a comisiei Judeţene Buzău conform Legii 290/2003 prin care se despagubeste pierderea bunurilor prin ... (vezi toată discuția)
Actualizare despagubiri legea nr. 9/1998 dumitru2000 dumitru2000 Hotararea Prefecturii pentru stabilirea despagubirilor banesti a fost data in 2002. Imediat, hotararea a fost inaintata catre ANRP pentru emiterea Ordinului ... (vezi toată discuția)
Contestatie legea 290/03 MihaiBucur MihaiBucur Buna seara! Am o speta pe Legea nr. 290/2003 referitoare la despagubirile pentru bunurile ramase in Basarabia si nu stiu exact unde as putea inainta cererea de ... (vezi toată discuția)