avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Buna seara. Am revenit cu intrebarea referitoare la pensionare asa cum m-ati sfatuit,dupa noua lege. Va reamintesc: sunt nascuta la 23.08 1955,sunt educatoare (din 1975 )am o vechime in munca de32 ani (am lucrat si in alt domeniu si am avut si f. plata 9 luni) si as dori sa stiu cand pot iesi la pensie.Mentionez ca am nascut si crescut 3 copii.Ce posibilitati as avea?.Va multumesc pentru promptitudine.O seara buna.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:35, 21 Septembrie 2010
Sa va raspund punctual.
1. Potrivit Legii nr. 19/2000, ati indeplinit conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partiala anul acesta in august. Puteti solicita aceasta categorie de pensie imediat dupa ce intra in vigoare legea privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv dupa data de 01.01.2011. Indepliniti conditiile si potrivit noii legi.

2. Potrivit legii privind sistemul unitar de pensii, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 60 de ani si 3 luni; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 3 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

3. Varsta standard de pensionare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta nu se mai reduce pentru ca ati nascut si ati crescut 3 copii. Aceasta prevedere, existenta in Legea nr. 19/2000, nu mai exista in legea privind sistemul unitar de pensii.

4. Varsta standard de pensionare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta nu se mai reduce cu 3 ani pentru ca ati fost personal didactic. Art. 127, alin. (3) din Legea nr. 128/1997 care prevedea aceasta reducere se abroga la data intrarii in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, adica la data de 01.01.2011.
Ce sa zic, imi pare rau... :(

Concluzie: fie solicitati pensie anticipata partiala cel mai devreme in ianuarie 2011, fie solicitati pensie pentru limita de varsta in noiembrie 2015, cand impliniti 60 de ani si 3 luni.
agafia.staicu a scris:
Multumesc mult ptr. raspunsul atat de rapid.Indraznesc sa va mai adresez o intrebareaca as iesi la pensie anticipata partial ,cat as pierde?sau ma indrumati spre Casa de pensii?. Cu mii de multumiri Agafia Staicu.

Cu multa placere, dar va rog sa folositi butonul "raspunde" pentru a continua discutia deschisa de dvs.

Cat pierdeti, concret, nu am cum sa va spun. Ar insemna sa stiu care este cuantumul pensiei pentru limita de varsta, or n-am cum sa aflu acest lucru.

In privinta modului de calcul al pensiei anticipate partiale, legea privind sistemul unitar de pensii are o singura prevedere, art. 56 alin. 4 (nu mai exista tabel, ca in Legea nr. 19/2000).
ART. 56
.....................................
(4) Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea unitara a pensiilor si pensionarea anticipata! Stefan Ioana Stefan Ioana Pentru ca n-am gasit nimic clar pana acum v-as ruga sa imi spuneti daca in conditiile noii legi mai pot iesi la pensie anticipata,dupa 1 ian 2011, in ... (vezi toată discuția)
Cand iese la pensie ? gaby76 gaby76 Buna seara as vrea sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarea intrebare: Cand este termenul la care poate iesi la pensie o femeie nascuta 20.12.1955, avand ... (vezi toată discuția)
Cand pot beneficia de pensie anticipata partiala? dorina-maria dorina-maria sunt nascuta la 30.10.1958, am lucrat efectiv din anul 1974 si pina in anul 2007, din care 11 ani si 2 luni in gr. II-a de munca si am 3 copii. va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)