avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Urgent_ co-proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Urgent_ co-proprietate

Buna ziua,

as avea o nelamurire si cred ca ma puteti ajuta:

Situatia -> 2 co-proprietari pe o casa + teren; unul dintre co-proprietari vrea sa-si construiasca in curte o alta casa, cu acceptul celuilalt. Intentia este ca atunci cand constructia va fi gata, bunurile comune sa se imparta (dezmembrare) dupa cum urmeaza: proprietarul1 va avea toata casa actuala si jumatate din teren, proprietarul2 va avea toata casa noua si jumatate de teren.
Exista vreo forma contractuala prin care proprietarul2 (care vrea sa construiasca) se poate obliga fata de celalalt ca in momentul in care casa va fi gata se va face dezmembrarea dupa cum am descris mai sus?
Sau, in ce masura putem vorbi de co-proprietari pe noua constructie pana in momentul dezmembrarii?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ovibodea , utilizator 08:26, 10 Decembrie 2007
De ce nu faceti partajul inainte de edificarea noii constructii?
Puteti sa-mi spuneti ce ar insemna partajul in acest caz ?

Daca, prin partaj, proprietarul 1 primeste jumate teren + constructie existenta, iar proprietarul 2 primeste jumatate teren, atunci nu cred ca e o solutie pt. noi. (terenul e mic, prin certificatul de urbanism se specifica ca in cazul dezmembrarii trebuie sa se faca PUZ inainte de obtinerea autorizatiei de constructie. Pt. a evita costurile de realizare a PUZ-ului solutia este sa construim in coproprietate dupa care sa dezmembram).

Sa presupunem ca: se face partajul (sau ceea ce inteleg eu prin partaj). Proprietarul1 are casa existenta + jumatate teren, proprietarul2 are jumatate teren. Se obtine certificatul de urbanism pt. constructie care contine conditii nefavorabile realizarii noii constructii (de exemplu POT prea mic). Solutia ar fi extinderea vechii constructii, dar, vechea constructie are deja un proprietar care poate spune NU.

Sper ca ati inteles in mare problemele( temerile) cu care ne confruntam si sper sa ne puteti ajuta cu o solutie de expert in domeniu.

PS.
Ma gandeam ca s-ar putea legaliza la notar un contract(conventie) prin care proprietarul2 sa se oblige fata de proprietarul1 ca in termen de 5 ani va construi si dezmembra. E posibila (legala) o astfel de intelegere ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmembrare si demolare vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Am cumparat, impreuna cu o alta persoana, o casa veche si terenul aferent acesteia. Casa are aproximativ 200 mp si terenul 600mp. Eu detin 1/2 si ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare sau iesire din extravilan atitirisca atitirisca Buna ziua , Impreuna cu niste rude detin un teren de 5000mp extravilan in indiviziune. De curand ne-am hotarat sa dezmembram terenul in 5 parcele plus un ... (vezi toată discuția)
Constructie in coproprietate ovibodea ovibodea Buna ziua, Sunt un membru nou al acestui forum, cu prea putin timp la dispozitie. Daca o problema asemanatoare a mai fost ridicata poate ma ajutati cu un ... (vezi toată discuția)