avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna dimineata!as dori sa ma lamuriti cu o chestie.deci eu am primit ieri sentinta definitiva de divort.de cand trebuie sa pletesc pensia alimentara?si daca nu platesc care sunt consecintele?va spun si de ce nu as vrea sa platesc ptr ca vreau sa redeschid un proces ptr testu de paternitate,sa stiu de fapt ptr cine platesc.ptr copilul meu sau....?va multumesc si va doresc o zi buna:)
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 12:11, 2 Octombrie 2010
Cand este mentionat in hotarare ?Exista doua variante : de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii sau de la data introducerii actiunii.

Cati ani are copilul?Sa stim daca mai aveti posibilitatea de a tagadui paternitatea.
Pensia de intretinere o aveti de platit asa cum se prevede in dispozitivul hotararii-de la data introducerii actiunii sau de la data pronuntarii dupa caz.
Prin urmare in situatia in care nu veti plati pensia stabilita in sarcina dvs. exista posibilitatea sa se formuleze de catre mama minorului o plangere pentru infractiunea de abandon de familie prev de art.305 al. 1 lit c) sau aceasta sa procedeze la executarea silita a dvs.
buna seara
ma scuzati de deranj am si eu o intrebare
as vrea sa il dau pe tata in judecata pentru pensie alimentara,nu a mai platit de ceva luni cred k aproape un an si as vrea sa stiu ce acte imi trebuie.acum vreau sa ma ducdirect in Parchet sa depun plangerea dar am fost acolo si nu am inteles bine ce acte imi trebuie.ma puteti ajuta?
multumesc mult o reasa placuta
daca nu platiti poate sa faca plangere penala pentru neexecutarea sentintei si atunci raspundeti penal
Raspuns pentru iony_ana_marya .
Daca tatal a fost obligat la plata pensiei de intretinere doar pana la majorat, iar dvs. va aflati in continuarea studiilor, este necesar sa formulati o actiune pe rolul instantei- in calitate de reclamanta, prin care sa solicitati stabilirea unei pensii in favoarea dvs. ( in functie de veniturile tatalui sau in functie de venitul minim pe economie- in cazul in care acesta nu este angajat cu forme legale) si sa faceti dovada continuarii studiilor cu o adeverinta eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmati.Anexati si hotararea anterioara legalizata, prin care tatal a fost obligat la plata pensiei de intretinere pana la majorat.
Daca tatal lucreaza cu forme legale-este necesar sa indicati instantei de judecata adresa- sediul firmei la care tatal lucreaza , pentru efectuarea unei adrese la angajator pentru comunicarea veniturilor pe care le realizeaza.
Daca tatal lucreaza cu formel legale, instanta va popri veniturile acestuia in momentul pronuntarii actiunii de stabilire pensie.
Daca tatal nu lucreaza cu forme legale si dupa pronuntarea sentintei( hotararea este executorie la data pronuntarii), timp de 2 luni consecutiv nu plateste cu rea-credinta pensia de intretinere stabilita in favoarea dvs.puteti formula plangerea pentru abandon de familie-plangere insotita de copia hotararii legalizate prin care a fost stabilita pensi si copia certificatului dvs. de nastere .

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cand trebuie platita pensia alimentara? liviutzza24 liviutzza24 Primul si singurul termen de divort a fost pe 20.11.2007 data la care s-a pronuntat si instanta. Avem o fetita de 1 an si 8 luni, dar nu a vizitat-o deloc si ... (vezi toată discuția)
Am hotararea dar nu vrea sa imi plateasca pensia alimentara marinela0488 marinela0488 Buna ziua. Am o intrebare. Am un copil de 3 ani si m-am judecat cu tatal lui pt pensie alimentara. A sosit hotatrarea de 2 luni dar acesta nu vrea sai ... (vezi toată discuția)