avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... minor in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

minor in strainatate

Buna seara,
Eu urmeaza sa lucrez pentru o perioada de 2 ani in Belgia insa aici in tara vor ramane parintii, sotul si cele doua fiice in varsta de 4 si 8 ani.Pe parcursul acestor ani copiii vor veni in vizita in Belgia fie insotiti de mama mea,fie insotiti de tatal lor. Intrebarea mea este....ce masura va trebui sa iau inainte de a pleca pentru a ma asigura ca le va fi facilitata iesirea din tara a copiilor pe parcursul sederii mele acolo? Declaratia de care se vorbeste ca trebuie data de ambii parinti la notariat e valabila si in cazul meu daca le fac ambilor copii pasaport? Cat timp are valabilitate aceasta declaratie? Daca vin in Belgia cu mama mea pot iesi din tara doar cu pasapoartele personale? Lamuriti-ma si pe mine ce trebuie sa fac sa facilitez iesirea din tara a copiilor mei pe parcursul acestor 2 ani.Mentionez ca eu si sotul meu suntem casatoriti, deci copiii sunt in custodia amandorura, nu se pune problema vreunui act de divort.#-o
Cel mai recent răspuns: crisa.criss , utilizator 21:59, 3 Octombrie 2010
In toate cazurile minorii trebuie sa aiba pasaport.

Apoi, daca vor calatori cu ambii parinti, nu aveti nevoie de nici un act.

Daca vor calatori cu un singur parinte vor avea nevoie de imputernicire ( procura notariala) din partea celuilalt parinte, aceasta imputernicire trebuie sa prevada tara de destinatie, locatia exacta si perioada.

Daca vor calatori cu alta persoana decat parintii ( de ex. mama dvs.) e nevoie de imputernicire din partea ambilor parinti + cazier judiciar in original al persoanei care calatoreste cu minorii.

Imputernicirea e valabila o singura data ( de obicei se retine la vama) pt perioada si destinatia respectiva. Puteti face acum mai multe procuri la notar cu destinatia si la perioada treceti anul in curs. Sau puteti face procura de fiecare data ( la consulatul roman din Belgia) si o trimiteti in original la persoana insotitoare.
Succes!
Multumesc frumos pentru raspuns! Voi merge la un notar pentru a vedea ce costuri presupun acele imputerniciri. O seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte ptr iesirea minorilor din romania luiza-marinela luiza-marinela stiu ca trebuie sa fac o procura ptr pasapoartele minorilor si o declaratie ptr a iesi soacra mea cu copiii din tara,este vreo problema daca nu o fac la ... (vezi toată discuția)
Doresc sa plec din tara cu copiii Lili Sina Lili Sina Sunt o mama, in care Curtea de Apel Timisoara imi incredinteaza spre crestere si educare cei doi copii (17 si 12 ani), decizia fiind irevocabila, fara ca in ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului din tara bIuuu bIuuu Buna ziua Am o nelamurire si as vrea sa ma ajutati: Am o fata de 16 ani care vrea sa mearga la vara in Spania la rude,eu fiind despartita mi-a fos ... (vezi toată discuția)