avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Scoaterea copilului din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Scoaterea copilului din tara

Buna ziua
Am o nelamurire si as vrea sa ma ajutati:
Am o fata de 16 ani care vrea sa mearga la vara in Spania la rude,eu fiind despartita mi-a fos incredintata mie prin hotarare judecatoreasca „definitiva si irevocabila„. Problema este ca nustiu daca o va lasa sa iasa din tara singura...sau ce acte ii trebuiesc ca sa poate face lucrul acesta.
Astept raspunsuri :)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: rica-boy , utilizator 14:29, 20 Iunie 2009
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.
Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:
- este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti sau este titular al unui document de calatorie individual (carte de identitate) si calatoreste insotit de ambii parinti;
- este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau este titular al unui pasaport individual (carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte;
- este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau este titular al unui pasaport individual (carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
- este titular al unui pasaport individual (carte de identitate) si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde: acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective; statul (statele de destinatie); perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria; datele de identitate ale insotitorului respectiv; extrasul de cazier judiciar al insotitorului; documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane).
Aveti hotarea definitiva si irevocabila , numai daca tatal are drept de vizita , va trebuie si acordul acestuia , intrucat acest drept poate fi exercitat oriunde .;)
1) In cazul in care tatal e institutionalizat (inchis) in alt stat, cum procedez?
cum pot sa fac sa nu am nevoie de procura de la el, avand in vedere ca o astfel de procura costa 400e si e valabila o scurta perioada de timp?
2) dupa incredintarea minorului prin hotarare judecatoareasca unuia din parinti, inteleg ca daca celalalt are drept de vizitare, mai e necesara acea procura. Ce se intampla daca minorul vrea sa plece in excursie , un parinte e de acord, iar celalalt nu-l lasa? ( de regula se intampla asta din rea vointa)
Buna ziua!
Dilema mea are ceva in comun cu acesta tema "scoaterea minorului din tara" insa cu anumite particularitati si anume;tocmai am obtinut incredintarea baietelului meu in urma unui proces care a avut ultima infatisare pe data de 19 Martie 2009 iar in momentul de fata inca mai astept redactarea hotararii de incredinatare.
Asa cum este si normal interesul suprem al minorului primeaza si in fata unei mame ca mine care in momentul de fata lucrez in strainatate si intentionez sa-l aduc pe baietelul meu sa locuieasca cu mine ,deja l-am inscris la gradinita iar el in momentul de fata este foarte entuziasmat de faptul ca o sa vina sa stea cu mami lui.Totul suna bine pana in prezent insa pentru a scoate minorul din tara bunicuta trebuie sa-i faca pasaport pentru ca mama nu este in tara,asadar poate mama sa o faca o imputernicire pentru bunica pentru a avea autoritatea de a efectua acte minorului in lipsa mamei,ce ar trebui sa contina procura pantru a fi valida in fata Serviciului Pasapoarte din Romania?
De asemenea mai trebuie sa fac o procura prin care sa o imputernicesc pe bunica pentru a scoate minorul din tara insa as putea sa fac doua procure intr-una adica sa fac numai o procura prin care sa o imputernicesc pe bunica sa-i ii faca pasaport minorului in varsta de 5 ani si de asemenea sa poata sa-l scoata din tara in baza aceleiasi procure?
Este posibil?
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2009
soliaepia, utilizator
Cre ca da, informati-va la consulatul roman din tara unde sunteti rezidenta, stiu ca va trebuie copie dupa actul de indentitate al mamei dvs.

Alte discuții în legătură

Poate fi adus de bunici un copil cu pașaport britanic din românia în uk fără procura de la părinți? Silvia.M Silvia.M Bună ziua. Poate fi adus un copil de 2 ani, cu pașaport britanic, însoțit de bunici, dar fără procura, din România în Anglia? Sau se poate face o ... (vezi toată discuția)
Minor care paraseste in vacanta tara Oana Gabriela Oana Gabriela As dori sa stiu daca un minor este incredintat mamei, poate parasi tara impreuna cu mama fara acordul notarial de la tata si baza legala. Multumesc. (vezi toată discuția)
Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)