avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... examen definitivat in functia de consilier juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

examen definitivat in functia de consilier juridic

este obligatoriu sa dau examenul de definitivat pentru dobindirea profesiei de consilier juridic definitiv in cadrul Consiliului Consilierului Juridic sau vechimea de 2 ani pe o functie de consilier juridic imi asigura automat acest statut ? Intreb lucrul acesta pentru ca pentru examenul de definitivat se cere o taxa de 300 RON si sincer mi se pare cam mult .:O
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 12:00, 10 Mai 2011
daca ai dat examen de consilier juridic definitiv poti sa te inscri la examenul de admitere in barou pentru cei definitivi si sa nu mai faci stagiatura ca avocat, dupa promovarea examenului.
In opinia mea, sustinerea definitivatului in functia de consilier juridic nu este obligatorie, fara de care se poate dobandi vechime in specialitate de consilier juridic.
Pentru toti interlocutorii de pe aici care vor o lamurire "oficiala", o speta foarte relevanta privitoare la vechimea in specialitatea de consilier juridic este cea pe care am avut-o eu in instanta.
Din anumite imprejurari, la incadrare mi s-a gresit functia si s-a inscris "consilier" in loc de consilier juridic in aproape toate actele de incadrare in munca.
Aceasta situatie a nascut in cele din urma un litigiu si, pentru a-mi apara toate drepturile care deriva din prestarea muncii de consilier juridic, am "provocat" instanta sa imi recunoasca/sa constate, printre altele, si dobandirea dreptului privind vechimea in specialitatea functiei de consilier juridic.
Mi s-a disjuns cauza in 2 litigii, dintre care una a fost trimisa la completul de contencios administrativ, pentru rectificarea hotararii de incadrare in functie.

Partea interesanta este ca, in ciuda faptului ca, pe fondul cauzei, tribunalul mi-a respins actiunea in parte, in ceea ce priveste recunosterea vechimii in specialitatea de consilier juridic, motivat printre altele de faptul ca eu nu am efectuat la debut stagiul de 2 ani, retinand ca eu am dobandit doar vechime in munca juridica, curtea de apel mi-a admis ambele recursuri, primul - cel in care am solicitat rectificarea hotararii de incadrare in functie, obligand angajatorul la emiterea unei noi hotarari, iar cel de-al doilea recurs - in care am cerut constatarea vechimii in specialitatea functiei de consilier juridic, ca o consecinta a admiterii primului recurs.

Vis-a-vis de discutiile de pe acest topic, as vrea sa remarc ca, curtea de apel si-a fundamentat solutia, printre altele, in admiterea cererii de constatare a dobandirii vechimii in specialitatea functiei/ocupatiei de consilier juridic, pe indeplinirea urmatoarelor conditii:
- incadrarea in functia de consilier juridic;
- desfasurarea in fapt a activitatii specifice de consilier juridic.

In concluzie, lipsa parcurgerii stagiului de 2 ani si obtinerii definitivatului in functia de consilier juridic nu au impiedicat curtea de apel sa imi admita cererea privind constatarea dobandirii LEGALE (CU DREPTURI DEPLINE) a vechimii in functia de consilier juridic pe o perioada de 4 ani, asa cum se vehiculeaza de unii sau altii pe forum, in ciuda faptului ca tribunalul si-a motivat respingerea uneia dintre cauze tocmai pe aceasta imprejurare, sentinta a carei motivare a fost desfiintata in totalitate de instanta ierarhic superioara.

Pentru cei care doresc, pot sa pun la dispozitie cele 2 hotarari de recurs prin care mi s-au admis recursurile, pentru ca sunt sigur ca spete similare in tara sunt foarte rare sau nu prea exista. Din lecturarea celor 2 decizii va aveti putea documenta in privinta probatoriului cu care mi-am probat vechimea in specialitate de consilier juridic.

Va stau la dispozitie pentru colaborare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in specialitate juridica sonia.maria sonia.maria Buna ,sunt consilier juridic -functionar public in administratie publica locala de 3 ani ,intrebarea mea este se considera vechime in specialitatea pt a putea ... (vezi toată discuția)
Inscrierea in uccj este obligatorie? sandel25 sandel25 este obligatirie inscrierea in UCCJ sau ma pot inscrie in orice asociatie profesionala, cum ar fii de exemplu Colegiul Consilierilor Juridici din Transporturi ? (vezi toată discuția)
Angajare consilier juridic dianutza23 dianutza23 buna ziua ....am si eu o intrebare...sunt absolventa a facultatii de drept si doresc sa ma angajez consilier juridic la un S.R.L ,este necesar neaparat sa ma ... (vezi toată discuția)