Am urmatoarea problema: am o sora cu handicap gr II accentuat, handicap din nastere, care are o indemnizatie de 200 RON, varsta 42 de ani. Ar putea beneficia de pensie de la tatal meu? Tata este si el pensionar.
Persoanele adulte cu handicap accentuat beneficiaza de:
• indemnizaţie lunară, indiferent de venituri în cuantum de 166 lei;
• buget personal complementar lunar, indiferent de venituri în cuantum de 68 lei;
• gratuitatea transportului interurban, la alegere, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele, în limita a 6 călătorii dus-întors pe an calendaristic;
• gratuitate transport urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţa şi cu metroul.
1. Indemnizatia pe care o primeste sora dvs. ca persoana incadrata in grad de handicap poate fi cumulata cu orice categorie de pensie.
2. Daca tatal dvs. va muri, sora dvs. va putea beneficia de pensie de urmas numai in baza art. 66, lit. c) din Legea nr. 19/2000. Art. 66 prevede urmatoarele: Art. 66. - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii,
până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
Documentul care atesta ca sora dvs. se incadreaza in ipoteza prevazuta la art. 66, lit. c) va fi emis de catre comisia teritoriala de expertiza medicala din subordinea casei de pensii unde domiciliaza sora dvs.