avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art.78 CCMUNN-compensatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art.78 CCMUNN-compensatie

Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Intrebare:
Aceasta compensatie se acorda in "marime naturala" sau se impoziteaza ca orice alt venit salarial?
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 08:43, 22 Octombrie 2010
Se impoziteaza si se retin si contributiile (CAS si sanatate)
titiana a scris:

Se impoziteaza si se retin si contributiile (CAS si sanatate)


Am putea avea si motivarea in drept deoarece am intalnit si alte explicatii si as vrea sa le compar.
Nu am interes personal in aceasta problema dar as vrea s-o elucidez.
Chiar pe acest forum am intalnit raspunsuri de genul: "compensatiile nu se impoziteaza".
Logica ma duce la raspunsul dumneavoastra; dar mai stii!?.
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Codul fiscal
Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Art. 41. - Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt urmatoarele:
b) venituri din salarii, definite conform art. 55;
Art. 55. - (1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
(2) In vederea impunerii, sunt asimilate salariilor: k) orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor

Scuze cu raspunsul din mai multe bucati dar........

Legea 19/2000 - norme de aplicare

19. Prin sintagma venitul brut realizat lunar se intelege totalitatea veniturilor in bani sau in natura, realizate dintr-o activitate dependenta, indiferent de fondurile din care acestea se achita, realizate de asiguratii care se afla in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I si II din lege. In venitul brut realizat de aceste categorii de persoane sunt incluse si acele venituri in bani sau in natura care sunt obtinute ca urmare a desfasurarii unor activitati remunerate, in folosul unor entitati, altele decat angajatorul/angajatorii la care se deruleaza activitatea de baza.
Sintagma «venitul brut realizat lunar» cuprinde, fara sa se limiteze la acestea, urmatoarele:
I. venituri in bani:
a) salariile/indemnizatiile de baza brute corespunzatoare timpului efectiv lucrat in program normal si suplimentar potrivit formei de salarizare aplicate, inclusiv indemnizatiile de conducere, salariile de merit, indexari, compensari si alte drepturi care, potrivit actelor normative, fac parte din salariul de baza;
j) sumele acordate, potrivit legii, contractului colectiv de munca sau contractului individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca, incetarii raporturilor de serviciu ale functionarilor publici, a mandatului sau a calitatii de membru cooperator, ca urmare a concedierilor individuale ori colective, indiferent de denumirea, cuantumul si durata acordarii acestora;

Sanatate - Ordin 617 norma metodologica
Art. 5. - (1) Contributia lunara a persoanelor asigurate se stabileste sub forma unei cote stabilite de lege, aplicata asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit..........
(2) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani si/sau în natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate în baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda.
(3) Veniturile asimilate salariilor cuprind orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, asa cum sunt definite de Codul fiscal si de Normele metodologice de aplicare a acestuia.
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 257 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
titiana, utilizator
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 617/2007 MarcelaS MarcelaS Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca ordinul 617/2007 este in vigoare. La art. 5 din acest ordin [quot](6) Persoanele care realizeaza venituri din ... (vezi toată discuția)
Acordare salarii compensatorii emanuela73 emanuela73 Daca in CCM la nivel de unitate nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii se aplica prevederile CCM la nivel national adica acordarea unui salariu ... (vezi toată discuția)
Cass cenzori si administratori ContSters56278 ContSters56278 stie cineva daca se plateste contributia la sanatate in cazul cenzorilor si administratorilor la SA uri si in ce baza legala? precizez ca au si contracte de ... (vezi toată discuția)