avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cass cenzori si administratori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cass cenzori si administratori

stie cineva daca se plateste contributia la sanatate in cazul cenzorilor si administratorilor la SA uri si in ce baza legala? precizez ca au si contracte de munca aceste persoane
Cel mai recent răspuns: ContSters56278 , utilizator 08:31, 9 Martie 2009
Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2008, reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, reprezentantii si membrii in consiliile de administratie, in comitetele de directie, in comisiile de cenzori sau in orice alte comisii, comitete sau organisme, pentru veniturile realizate in aceasta calitate, vor trebui sa declare unitatii de la care le obtin daca, in acelasi timp, se afla in una din situatiile de la art.5 alin.(1) pct.I sau II din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca aceste persoane se afla, in acelasi timp si intr-una din situatiile de la art.5 alin.(1) pct.I sau II din Legea nr.19/2000, asupra veniturilor realizate de acestea in temeiul calitatilor mentionate, se datoreaza atat contributia individuala de asigurari sociale cat si contributia angajatorului la bugetul asigurarilor sociale de stat.

Daca aceste persoane nu se afla, in acelasi timp si intr-una din situatiile de la art.5 alin.(1) pct.I sau II din Legea nr.19/2000, asupra veniturilor realizate de acestea in temeiul calitatilor mentionate, nu se datoreaza si nu se calculeaza contributie de asigurari .
eu intrebam de contributia la asigurarile sociale de sanatate pe Legea 95/2006.Am auzit ca nu s-a platit niciodata...stie cineva detalii?
Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor din activitati desfasurate de persoane care exercita profesii libere sau autorizate potrivit legii sa desfasoare activitati independente, dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar, daca este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia.
c) veniturilor din agricultura si silvicultura, stabilite potrivit normelor de venit pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj si alocatiilor de sprijin;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d).
dar c fiscal asimileaza salariilor in vederea impunerii sumele primite de reprezentantii in Aga si comisia de cenzori ,deci acestea sunt supuse impozitului pe venit intotdeauna nu mi se pare ca intra in situatia de la pct. e ...cel putin asa inteleg

Si apoi
"Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit"
Legea 95 enumera in art 213 categ de persoane care beneficiaza de asigurare fara plata contributiei ,la alin 4 specificanbdu se ca cei care nu sunt enumerati la aliniatele precedente AU obligatia sa se asigure ,cenzorii si administratorii nu sunt cuprinsi in enumerare...
#-o nu inteleg platesc sau nu ? si in ce baza legala?
In cazul lit.e care se refera la situatia in care o persoana care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar realizeza si venituri din salarii, persoana nu va achita CASS.
Textul prevede ca se achita CASS numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit.a - d.

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Persoanele care exercita profesii liberale platesc cass 5,5% sau 6,5% Georgeta U.A. Georgeta U.A. Buna ziua Potrivit art. 257 alin.2 lit.a din legea 95/2006 Începând cu 1 iulie 2008, cotele prevazute la art. 257 vor fi urmatoarele: ART. 257 ... (vezi toată discuția)