Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

buna seara
am si eu niste nelamuriri in cazul demisiei. in data de 21.01.2008 mi-am dat demisia cu acordul partilor , angajatorul a fost de acord, m-ar interesa cat dureaza pana si-ar achita datoriile fata de mine adica restu de bani care mai trebuie sa mi dea. mai specific ca numai astazi 28.01.2008 a zis merge sa duca actele la ITM pt desfacerea contractului de munca numai ca nu as crede asa ceva . in cazul in care nu le-a dus am inteles ca este vorba de vreo 5 zile in care poate sa duca de la data demisie nu sunt sigur .
Cel mai recent răspuns: caly , utilizator 00:41, 29 Ianuarie 2008
Juridic, nu există demisie cu acordul părţilor (demisia e un act unilateral al salariatului şi nu implică acordul nimănui). Aşadar, în cazul tău sunt două posibilităţi: fie ţi-ai dat demisia (iar contractul tău de muncă încetează conform articolului 79 din Codul muncii), fie contractul a încetat prin acordul părţilor (articolul 55, litera b)). Situaţiile sunt un pic diferite (mai ales că, aşa cum se întâmplă în ţara civilizată numită România, viitorul tău angajator va ţine cont de felul cum a încetat ultimul tău contract de muncă).

În orice caz, conform articolului 2, litera a) din Legea 130/1999 "Angajatorii sunt obligati sa depuna la inspectoratele teritoriale de munca la care se pastreaza si se completeaza carnetele de munca ale salariatilor:
a) actele privind executarea, suspendarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca, in termen de 5 zile de la perfectarea acestora". Sancţiunea este amenda contravenţională (3000-6000) aplicată de ITM angajatorului.

Dreptul tău la plata salariului cuvenit ia naştere din momentul încetării contractului de muncă (după terminarea celor 15 zile calendaristice - pentru funcţii de execuţie/30 - pentru funcţii de conducere) şi încetează la trei după această dată. Dacă angajatorul întârzie plata drepturilor salariale cuvenite, îl poţi acţiona în instanţă (litigiile de muncă sunt scutite de taxe şi se rezolvă în regim de urgenţă).
multumesc am inteles cum sta treaba si ce am facut eu acuma a fost (contractul a încetat prin acordul părţilor (articolul 55, litera b) , se mai tine cont de cele 15 zile daca contractul a incetat prin acordul partilor ?
Termenul de preaviz (cele 15 zile) e valabil doar dacă vorbim despre concediere sau despre demisie (ambele forme ale încetării contractului din iniţiativa unei părţi). Dacă există acordul părţilor, contractul încetează de la data când ele au convenit, preavizul fiind inaplicabil aici.
scuze de atatea intrebari dar "angajatorul" la care am fost sta cam prost la capitolul legi si numai de aceea intreb sa fiu sigur de unele chestii sa nu vina el sami zice cine sti ce din legile junglei . si teoretic maine 29.01 ar fi cam a 6 a zi de cand trebuiau depuse actele . si chestia cu bani am intrebat-o pt ca a mai avut ceva antecedente si sa nu imi faca si mie la fel ( nu ca ar fi o gramada de bani ) dar e chestie de obraz. multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim art 55, lit b alcibiade alcibiade Buna seara, In conditiile in care am solicitat prin depunerea la registratura unitatii in data de 07 a cererii privind incetarea CIM in data de 08, conform ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz zolysoftsolutions zolysoftsolutions Buna tuturor. Am un angajat care mi-a scris o cerere ca sa aprob demisia lui imediata pe motive personale. Eu pot accepta treaba asta, Dar aici intervine ... (vezi toată discuția)
Demisie napoleonul napoleonul Buna! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: doresc sa demisionez la zi cu acordul partilor, art.55 lit.b Codul Muncii; dar din cate demisii au fost ... (vezi toată discuția)