Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la o intrebare: am avut impreuna cu sotia mea un apartament, din pacate a pierdut luipta cu cancerul, si vreau sa fac succesiunea. Am doi baieti si vreau ca dupa ce eu ma duc sa ramana apartamentul lor in jumatati egale. va rog sa imi spuneti cum trebuie sa procedez in cazul asta.
Din cate stiu actele necesare sunt:
Cererea.
Actele de stare civila: (certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie)
Actele de proprietate si martori care vom fi noi 3.
Va rog sa imi spuneti daca am omis vreun act si care sunt demersurile pe care trebuie sa le urmaresc.
Multumesc anticipat,
Daniel
Daca aceasta este dorinta va adresati notarului si puteti face succesiunea defunceti dvs sotii ,respectiv un partaj voluntar ,dvs urmand sa va pastrati uzufructul viager iar baietii sa primeasca cota de 1/2 din nuda proprietate.Puteti face si prin instanta cred ca va costa mai putin ,daca faceti tranzactie la primul termen.Ceea ce v-am spus trebuie pus in practica de un avocat ,mie greu sa cred ca va descurcati dvs fara ajutor de specialitate.
Procedura succesorala notariala este una simpla si mult mai rapida pentru d-vostra decat cea prin instanta. Daca nu doriti nimic din bunurile ramase la decesul sotiei, puteti face o declaratie autentica de renuntare in fata notarului public, astfel ca cota de 1/2 parte din apartament care a apartinut sotiei va reveni in intregime fiilor, in cote egale pentru fiecare.
Daca doriti, cealalta cota de 1/2 parte, care va apartine, poate fi donata sau vanduta copiilor atata timp cat sunteti in viata, in caz contrar, la decesul d-vostra cei doi copii avand drepturi egale si primind printr-un certificat de mostenitor in mod egal si cealalta jumatate din apartament.
Nu opinez pentru renuntarea la succesiunea sotiei dvs,aceasta este opinia doamnei notar,,eu va sfatuiesc ca sa va pastrati uzufructul viager ,dreptul de a folosi ap pe timpul vietii.Este adevarat ca procedura notariala este mai simpla dar prin instanta zic eu ca puteti tranzactiona si poate si sub aspect financiar va costa mai putin.
Si eu sunt de parere ca trebuie sa isi asigure drepturile minime.Un avocat care se pricepe la astfel de chestiuni ar fi deosebit de util.
Daca renuntati la mostenire puteti ajunge in situatia de a ramane in strada si copii sa se judece intre ei chiar cat sunteti in viata.
Prin instanta si cu avocat angajat de dvs. va poate costa mai putin decat la notar si sa fiti aparat.
Notarul nu apara pe nimeni.Va face actele si apoi e treaba dvs.