avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... sentinta irevocabila
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

sentinta irevocabila

pentru un cetatean palestinian (Gaza) s-a respins prin hotarare judecat irevocabila recursul privind procedura de azil in Romania. are termen pt parasirea tarii. se poate ataca aceasta hotarare si sa ramana in tara? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:22, 27 Octombrie 2010
Doar daca exista motive de contestatie in anulare sau revizuire.
multumesc de raspuns. in cat timp se poate face de la darea sentintei si daca imi puteti recomanda pe cineva autorizat in acest sens.
Depinde de motivele invocate, angajati-i urgent un avocat.
elenapoli a scris:

multumesc de raspuns. in cat timp se poate face de la darea sentintei si daca imi puteti recomanda pe cineva autorizat in acest sens.


1. Constestatia in anulare
Prin art.319 alin.2 C.proc.civ. , legiuitorul distinge, cât priveşte termenul de
exercitare a contestaţiei, după cum hotărârea atacată este sau nu susceptibilă de executare silită .
Dacă hotărârea irevocabilă este susceptibilă de executare silită, contestaţia în anulare se poate face oricând înainte de începerea executării silite, iar în timpul ei, până la împlinirea termenului stabilit prin art.401 alin.1 lit.b sau c (art.319 alin.2 teza I C.proc.civ.) .
Împotriva hotărârilor care nu se aduc la îndeplinire pe cale de executare silită, contestaţia poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă (art.319 alin.2 teza a II-a C.proc.civ.) .

2. Revizuirea
Potrivit art.324 alin.1 C.proc.civ., termenul de revizuire este de o lună şi se va socoti :
1. în cazurile prevăzute de art.322 pct.1, 2 şi 7 ain.1, de la comunicarea hotărârilor definitive, iar când hotărârile au fost date de instanţe de recurs după evocarea fondului, de la pronunţare; pentru hotărârile prevăzute la punctul 7 alin. 2 de la pronunţarea ultimei hotărâri ;
2. în cazul prevăzut de art.322 pct.3, de la cel din urmă act de executare ;
3. în cazurile prevăzute de art.322 pct.4, din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea instanţei penale de condamnare a judecătorului, martorului sau expertului ori de hotărârea care a declarat fals înscrisul. În lipsa unei astfel de hotărâri termenul curge de la data când partea a luat cunoştinţă de împrejurările pentru care constatarea infracţiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, dar nu mai târziu de 3 ani de la data producerii acestora ;
4. în cazurile prevăzute de art.322 pct.5, din ziua în care s-au descoperit înscrisurile ce se invocă ori, după caz, din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea desfiinţată sau modificată pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere ;
5. în cazurile prevăzute de art.322 pct.6 teza I, de la comunicarea hotărârii definitive făcută statului ori celorlalte persoane de drept public sau de utilitate publică.
De la regula că termenul de revizuire este de o lună, legiuitorul instituie şi unele excepţii.
Astfel, termenul de revizuire este de 6 luni pentru invocarea motivului prevăzut în cazul art.322 pct.5 teza a II-a C.proc.civ., când dispăruţii sau incapabilii nu au fost apăraţi deloc ori au fost apăraţi cu viclenie. Acest termen curge de la întoarcerea dispărutului ori de la dobândirea capacităţii de exerciţiu de către incapabil, minor sau interzis judecătoresc.
În cazul prevăzut de art.322 pct.8 termenul de revizuire este de 15 zile şi se socoteşte de la încetarea împiedicării .
Pentru motivul prevăzut la art.322 pct.9 , termenul este de 3 luni de la data publicării hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului în Monitorul Oficial al României, partea I.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cale de atac simo79 simo79 Buna seara si La multi ani! am nevoie de un raspuns din partea dvs. din nou . Ce cale de atac poate fi urmata in cazul unei decizii civile irevocabile ... (vezi toată discuția)
Informatie iroxana iroxana Va rog sa imi spuneti daca un proces civil cu sentinta civila si recurs cu decizie irovocabila si definitiva mai are alta cale de atac (daca se mai poate ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca ContSters125561 ContSters125561 Dupa obtinerea unei hotarari irevocabile de la Curtea de Apel mai exista alta cale de atac? (vezi toată discuția)