avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare judecatoreasca

Dupa obtinerea unei hotarari irevocabile de la Curtea de Apel mai exista alta cale de atac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:38, 12 Februarie 2011
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate forma in conditiile prevazute de Codul de procedura civila una dintre caile extraordinare de atac : contestatie in anulare si/sau revizuire.
Este vorba despre litigii de munca...si codul muncii prevede o astfel de cale de atac extraordinara?Ce motive pot fi invocate pt revizuire sau contestatie in anulare si cine aproba aceasta cale?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Caile extraodinare de atac sunt prevazute de Codul de procedura civila si nu de Codul Muncii.
Potrivit art.291 C.mun., dispoziţiile Titlului XII - Jurisdicţia muncii se completează cu prevederile Codului de procedură civilă.

Fiind vorba de o cale de atac de retractare, cererea pentru exercitarea contestaţiei în anulare se introduce la instanţa a cărei hotărâre se atacă (art.319 alin.1 C.proc.civ.). Aşadar, judecarea contestaţiei în anuare este dată în competenţa instanţei care a emis hotărârea atacată .

Potrivit art.323 alin.1 C.proc.civ., cererea de revizuire se îndreaptă la instanţa care a dat hotărârea rămasă definitivă şi a cărei revizuire se cere.
Ca o excepţie, legiuitorul prevede în alineatul 2 al art.323 C.proc.civ. că, în cazul motivului întemeiat pe existenţa unor hotărâri contradictorii, revizuirea se va îndrepta la instanţa mai mare în grad faţă de instanţa sau instanţele care au pronunţat hotărârile potrivnice. Dacă cele două instanţe care au dat hotărârile potrivnice fac parte din circumscripţii judecătoreşti deosebite, instanţa mai mare în grad la care urmează să se îndrepte cererea de revizuire va fi aceea a instanţei care a dat prima hotărâre .
În cazul în care hotărârile potrivnice au fost pronunţate de instanţele de recurs, iar una dintre instanţe este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cererea se soluţionează de către instanţa supremă (art.322 pct.7 alin.2 teza a II-a C.proc.civ.).
Dupa cat timp de la data comunicarii hotararii se poate cere revizuirea?
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile date.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
felicia_12 a scris:

Dupa cat timp de la data comunicarii hotararii se poate cere revizuirea?
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile date.


Potrivit art.324 alin.1 C.proc.civ., termenul de revizuire este de o lună şi se va socoti :
1. în cazurile prevăzute de art.322 pct.1, 2 şi 7 ain.1, de la comunicarea hotărârilor definitive, iar când hotărârile au fost date de instanţe de recurs după evocarea fondului, de la pronunţare; pentru hotărârile prevăzute la punctul 7 alin. 2 de la pronunţarea ultimei hotărâri ;
2. în cazul prevăzut de art.322 pct.3, de la cel din urmă act de executare ;
3. în cazurile prevăzute de art.322 pct.4, din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea instanţei penale de condamnare a judecătorului, martorului sau expertului ori de hotărârea care a declarat fals înscrisul. În lipsa unei astfel de hotărâri termenul curge de la data când partea a luat cunoştinţă de împrejurările pentru care constatarea infracţiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, dar nu mai târziu de 3 ani de la data producerii acestora ;
4. în cazurile prevăzute de art.322 pct.5, din ziua în care s-au descoperit înscrisurile ce se invocă ori, după caz, din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea desfiinţată sau modificată pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere ;
5. în cazurile prevăzute de art.322 pct.6, de la comunicarea hotărârii definitive făcută statului ori celorlalte persoane de drept public sau de utilitate publică, sau de la întoarcerea dispărutului ori de la dobândirea capacităţii; în aceste din urmă două cazuri termenul fiind de 6 luni.
De la regula că termenul de revizuire este de o lună, legiuitorul instituie şi unele excepţii.
Astfel, termenul de revizuire este e 6 luni pentru invocarea motivului prevăzut în cazul art.322 pct.5 teza a II-a C.proc.civ., când dispăruţii sau incapabilii nu au fost apăraţi deloc ori au fost apăraţi cu viclenie. Acest termen curge de la întoarcerea dispărutului ori de la dobândirea capacităţii de exerciţiu de către incapabil, minor sau interzis judecătoresc.
În cazul prevăzut de art.322 pct.8 termenul de revizuire este de 15 zile şi se socoteşte de la încetarea împiedicării .
Pentru motivul prevăzut la art.322 pct.9 , termenul este de 3 luni de la data publicării hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Dacă partea nu a putut exercita revizuirea în termenul prevăzut de lege, dintr-o împrejurare mai presus de voinţa sa, ea poate solicit repunerea în termen, în condiţiile art.103 C.proc.civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cale de atac simo79 simo79 Buna seara si La multi ani! am nevoie de un raspuns din partea dvs. din nou . Ce cale de atac poate fi urmata in cazul unei decizii civile irevocabile ... (vezi toată discuția)
Si cai extraordinare de atac, sau doar "plingere la cedo"? ContSters88476 ContSters88476 daca in contencios, am pierdut atit la tribunal cit si la curtea de apel, exista si ceva cai extraordinare de atac, sau doar \"plingerea la CEDO? (vezi toată discuția)
Sentinta irevocabila elenapoli elenapoli pentru un cetatean palestinian (Gaza) s-a respins prin hotarare judecat irevocabila recursul privind procedura de azil in Romania. are termen pt parasirea ... (vezi toată discuția)